Tort bezowo-daktylowy

Tort bezowo-daktylowy

Tort bezowo-daktylowy to niepowtarzalne zetknięcie kremowej delikatności bezy z wyrazistym smakiem daktylek. Ta niepospolita kombinacja czyni go wyjątkowym pod każdym względem i wykracza daleko poza konwencje typowych ciast. Idealny dla miłośników słodkości, którzy pragną spróbować czegoś nowego i niebanalnego. Mimo pozornej skomplikowania, jego przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Jedyne, co trzeba zrobić, to odpowiednio połączyć wszystkie składniki. Ta wyrafinowana lokalność z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości, dodając uroku każdej domowej imprezie.

Składniki:

  • Na bezy:
    – 6 białek
    – 300 g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego
    – 1 łyżeczka octu
    – szczypta soli
    – 8 suszonych daktyli
  • Na krem:
    – 250 g serka mascarpone
    – 500 ml śmietany 30%
    – 1 łyżka cukru pudru
    – puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
    – 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    – 10 suszonych daktyli
  • Na wierzch, do dekoracji:
    – łyżka kakao
    – kilka orzechów daktyli

Tort bezowo-daktylowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Bezy:

    1. Przygotować papier do upieczenia bezy. Od dna tortownicy (24-26cm średnicy) odrysować dwa koła, wyciąć i ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    2. Białka wlać do miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (wymieszanego białego z brązowym) cały czas ubijając, do chwili aż masa będzie bardzo sztywna i zacznie błyszczeć. Dodać łyżeczkę octu i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone daktyle, znowu wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.
    3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po ok. 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.
  2. 2.
    Krem:

    1. Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i zmiksować z masą krówkową (dodając po jednej łyżce) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć dodając śmietanę do serka. Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
    2. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić większość kremu, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu cienko rozsmarować pozostałą część masy, posypać kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.

Tort bezowo-daktylowy – dodatkowe informacje

Tort najlepiej podawać tego samego dnia lub następnego dnia. Można przechowywać go w lodówce, jednak należy pamiętać, że beza może stracić chrupkość.

Piekąc bezę w piekarniku z termoobiegiem, temperaturę należy zmniejszyć do 130 stopni i piec nieco dłużej (około 105 minut).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort bezowo - kawowy
Następny przepis: Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode