Tort auto

Tort auto

Zapraszamy do przygotowania niezwykłego tortu auto. To smakowite i kreatywne dzieło cukiernicze, które z całą pewnością zachwyci każdego małego fana pojazdów. Świętowanie urodzin, imienin czy innego ważnego wydarzenia może stać się jeszcze bardziej magiczne dzięki temu niesamowitemu deserowi. Selektywnie dobrane składniki zapewniają intensywny i niezapomniany smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Recznie dodawane detale w postaci aut nadają tortu indywidualnego charakteru. Tort auto to propozycja, która łączy w sobie pasję do motoryzacji z miłością do słodkości. Oto wymarzony tort dla każdego małego miłośnika aut.

Składniki:

  • Biszkopt:
    – 4 jajka,
    – 1 szklanka cukru,
    – 1/2 szklanki mąki tortowej,
    – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poncz:
    – 1/3 szklanki przegotowanej wody,
    – kilka kropli olejku np. migdałowego
  • Krem:
    – ok. 750 ml śmietany 30%,
    – 5 opakowań śmietan fix
  • Masa maślana do posmarowania tortu i mocowania dekoracji:
    – 1 szklanka cukru pudru,
    – 2 kostki masła,
    – 2 opakowania cukru waniliowego,
    – sok z połowy cytryny
  • Dekoracja:
    – ok. 500 g lukru plastycznego,
    – 5 okrągłych ciemnych ciastek,
    – biały pisak cukrowy,
    – kilka cukierków typu lentilki,
    – czekoladowe literki

Tort auto – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt.

    Całę jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach).

    Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia – na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką.

    Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

    Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni.

    Upieczony biszkopt wystudzić.



  2. wzór cięcia biszkoptu

    2. Wykrawanie biszkoptu.

    Całkiem zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki.

    Następnie (okrągłe placki leżą jeden na drugim) kroimy biszkopt wg wzoru.

    Odrzucamy części oznaczone na czarno – nie będą potrzebne.

    Części oznaczone na czerwono stanowić będą „budę” auta.

    Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników.



  3. wzór nr 2

    3. Bita śmietana – ubijamy śmietanę 30% dosypując śmietan fix do uzyskania sztywnej konsystencji.

    Bitą śmietaną przekładamy biszkopty oznaczone we wzorze na biało.

    Osobno tworzymy budę auta – przekładamy bitą śmietaną części oznaczone we wzorze na różowo (wszystkie sześć kawałków).

    Smarujemy bitą śmietaną kawałek górnego białego biszkopta i przyklejamy budę.

    Od góry będzie to wyglądało tak, jak na wzorze nr 2.
  4. 4. Masa maślana.

    Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka.

    Gotową masą smarujemy nasze auto od góry i po bokach.

    Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.

    Zostawmy troszkę masy maślanej do przyklejenia dekoracji na gotowym torcie.
  5. 5. Ozdabianie.

    Mamy już prawie gotowe auto – brakuje karoserii.

    Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm).

    Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Formujemy autko lekko dociskając lukier i likwidując pęcherze powietrza.

    Nadmiar lukru odcinamy ostrym nożem.

    Póki lukier jest wilgotny, możemy go dowolnie ozdobić.

    Masą maślaną przyklejamy lentilki jako światła w aucie z przodu i z tyłu. Okrągłe ciastka przyklejamy jako koła auta, nie zapominając o kole zapasowym z tyłu. Pisakiem malujemy drzwi i szyby. Literki układamy w dowolny napis.

    Aby lukier plastyczny całkiem zasechł musi minąć kilka godzin.

Porady – dodatkowe informacje

Smarując biszkopt bitą śmietaną, ważne jest, aby nie nakładać jej przy samych brzegach. Unikaj kontaktu bita śmietana z lukrem plastycznym, aby go nie rozpuścić.

Jeśli lukier plastyczny jest zbyt twardy, można go długo ugniatać mokrymi dłońmi.

Najlepiej wałkować lukier na blacie kuchennym posmarowanym olejem.

Przy przygotowaniu tortu pomocny może być pergamin – na nim można rozwałkować lukier i potem przenieść go na tort za pomocą pergaminu.

Przed nałożeniem lukru na ciasto konieczne jest posmarowanie tortu masą maślaną, w przeciwnym razie lukier będzie się osuwać. Można użyć również dowolnego kremu na bazie masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Ania
Następny przepis: Tort bakaliowy na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode