Tort Ania

Tort Ania

Tort Ania to niezwykle smaczne, słodkie wydanie tradycyjnego tortu. Prawdziwym klejnotem tego przepisu są wyselekcjonowane składniki, które tworzą harmonijną symfonię smaków. Jego delikatna tekstura, połączona z intensywnymi nutami słodkości, gwarantuje prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Podaruj sobie i swoim bliskim chwilę prawdziwej rozkoszy z tortem Ania. To idealne uzupełnienie każdej specjalnej okazji, czy to urodziny, święta czy rodzinne spotkania. Elegancki, wykwintny i nieodparty – taki jest tort Ania. Pynki wystarczą na stworzenie 12 rozkosznych kawałków. Czy jesteś gotów na słodką przygodę?

Składniki:

  • ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • masa:
  • 1 paczka budyniu
  • 0,25l mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki naparu z kawy

Tort ania – jak zrobić?

  1. 1.
    Utrzeć masło do białości, dodać jajo, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka.
  2. 2.
    Wyrobione ciasto podzielić na 5 części i upiec 5 krążków na jasnozłoty kolor.
  3. 3.
    Z resztek ciasta 6 krążek upiec mocniej.
  4. 4.
    Ugotować gęsty budyń, dodać napar z kawy.
  5. 5.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżeczce wystudzonego budyniu, na końcu dodać żółtko.
  6. 6.
    Masą przełożyć 4 krążki ciasta oraz posmarować boki. 5 krążek posmarować po wierzchu.
  7. 7.
    Ostatni krążek rozkruszyć wałkiem i obsypać bok tortu.
  8. 8.
    Wierzch udekorować

Słowa kluczowe: torty ania

Ania – dodatkowe informacje

Tort Ania jest najlepszy na drugi dzień, kiedy kruche krążki przyjmą wilgoć z masy. Przy obecnych cenach jajek jest to bardzo dobra alternatywa dla tortów biszkoptowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort auto wywrotka
Następny przepis: Tort auto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode