Tort bakaliowy na białkach

Tort bakaliowy na białkach

Tort bakaliowy na białkach to wyjątkowo lekka i przepyszna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Wyróżnia się delikatnością bijonu z białek i subtelnym smakiem różnych bakalii. Wyjątkowy smak tortu to także zasługa ciemnego kakao, które doskonale komponuje się z nutą wanilii. O zaletach tego desery nie można zapominać – jest nie tylko delikatny, ale także nisko kaloryczny, dzięki czemu jest idealny na dietę. Tort z białek, czyli lekki i smaczny deser, zaskoczy swoim smakiem niejednego wielbiciela słodkości, a prostota wykonania zachęca do przygotowania nawet mniej doświadczonym kucharzom.

Składniki:

  • Ciasto białkowe I
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g orzechów włoskich
  • Ciasto białkowe II
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g migdałów w płatkach
  • Ciasto białkowe III
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g wiórek kokosowych
  • Krem:
  • 1 duży kubek śmietany 30% (400g)
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 tabliczka czekolady z orzechami
  • 1 duży wafelek princessa kokosowa
  • Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu ananasowego (280g, Łowicz)
  • 1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach

Tort bakaliowy na białkach – jak zrobić?

  1. Ciasta białkowe
    Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
    I- posiekane drobno orzechy
    II- płatki migdałów
    III- kokos
    Każdy placek piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia.
  2. Krem:
    Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Do kremu dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę na wolnych obrotach. Dodajemy cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i wafelek princessa. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć.
  3. Przełożenie:
    Placek orzechowy – 1/2 słoiczka dżemu ananasowego – ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone – placek migdałowy – 1/2 słoiczka dżemu ananasowego – ok. 1/3 kremu śmietankowego – placek kokosowy – ok 1/2 kremu śmietankowego – posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.

Tort bakaliowy na białkach – dodatkowe informacje

Do przełożenia tortu możemy użyć dżemu o dowolnym smaku, placki są wtedy bardziej nawilgnięte i jak dla mnie smakują super 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort auto
Następny przepis: Tort Barbie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode