Torcik z kremem ciasteczkowym
Składniki:
- biszkopt ciemny:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 5 g kakao
- szczypta soli
- biszkopt jasny:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 45 g mąki pszennej tortowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- krem ciasteczkowy:
- 200 g sera mascarpone
- 250 g śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 op. ciastek oreo (8 sztuk)
- krem śmietankowy:
- 150 g sera mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- do nasączenia:
- 2/3 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki likieru amaretto lub malinowego ew. soku malinowego
- dekoracja:
- maliny
- listki mięty
Torcik z kremem ciasteczkowym – jak zrobić?
- Przygotowujemy biszkopt ciemny:
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
W taki sam sposób przygotowujemy biszkopt jasny (bez dodatku kakao).
- Przygotowujemy krem ciasteczkowy:
Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
- Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciemny biszkopt i nasączamy połową przygotowanego ponczu. Na ciasto wykładamy krem ciasteczkowy i na nim układamy jasny biszkopt, który również nasączamy ponczem.
- Przygotowujemy krem śmietankowy:
Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Gęsty krem rozprowadzamy po powierzchni tortu, dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Tort wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
- Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier. Dekorujemy malinami i listkami mięty.
Słowa kluczowe: tort ciasteczkowy przepis
Torcik z kremem ciasteczkowym – dodatkowe informacje
Torcik można udekorować dowolnie, według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik węgierski
Następny przepis: Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.