Torcik z kremem ciasteczkowym

Torcik z kremem ciasteczkowym

Ten torcik z kremem ciasteczkowym to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Zapach, smak i konsystencja tego deseru przywołują na myśl dzieciństwo i beztroskie dni spędzone na zabawie. Aksamitny biszkopt, połączony z delikatnym kremem ciasteczkowym, tworzy niepowtarzalną kompozycję. To doskonała propozycja na urodzinową ucztę, eleganckie przyjęcie, czy zwyczajnie na poprawę humoru podczas pochmurnego dnia. Nie czekaj, przygotuj ten pyszny torcik i pozwól, aby przeprowadził Cię przez magiczny świat smaków. To idealne połączenie klasycznej elegancji i dobrej zabawy. Wypróbuj ten przepis na tort ciasteczkowy już dziś!

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g kakao
  • szczypta soli
  • biszkopt jasny:
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 45 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • krem ciasteczkowy:
  • 200 g sera mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 op. ciastek oreo (8 sztuk)
  • krem śmietankowy:
  • 150 g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • do nasączenia:
  • 2/3 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki likieru amaretto lub malinowego ew. soku malinowego
  • dekoracja:
  • maliny
  • listki mięty

Torcik z kremem ciasteczkowym – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy biszkopt ciemny:

    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.

    W taki sam sposób przygotowujemy biszkopt jasny (bez dodatku kakao).

  2. Przygotowujemy krem ciasteczkowy:

    Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.

  3. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciemny biszkopt i nasączamy połową przygotowanego ponczu. Na ciasto wykładamy krem ciasteczkowy i na nim układamy jasny biszkopt, który również nasączamy ponczem.
  4. Przygotowujemy krem śmietankowy:

    Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Gęsty krem rozprowadzamy po powierzchni tortu, dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Tort wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

  5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier. Dekorujemy malinami i listkami mięty.

Słowa kluczowe: tort ciasteczkowy przepis

Torcik z kremem ciasteczkowym – dodatkowe informacje

Torcik można udekorować dowolnie, według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik węgierski
Następny przepis: Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode