Torcik węgierski

Torcik węgierski

Torcik węgierski to wyjątkowy deser, którego nazwa sugeruje, że ma swoje korzenie w kuchni węgierskiej. Jest to specjalny rodzaj ciasta, które nie wymaga pieczenia, charakteryzujące się delikatnym smakiem, aksamitną konsystencją i subtelnym aromatem. Wyróżnia się swoją prostotą przygotowania, a jednocześnie niepowtarzalnym i bogatym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do poobiedniej kawy czy herbaty. Ten przepis na torcik węgierski oparty jest na podstawowych składnikach, które znajdują się w prawie każdej kuchni, co čini go łatwym do przygotowania w domu, nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Masa:
  • 25 dkg masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 0,75 szkl. mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • dodatkowo:
  • 0,5 l wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 0,5 szkl wódki
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady

Torcik węgierski – jak zrobić?

  1. 1. Wiśnie wsypać do słoika, zalać wódką i odstawić na kilka godzin.
  2. 2. Biszkopt: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 3 łyżki wrzątku. Wymieszać z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (śr. 28 cm) i piec w temp. 190 st. C ok. 25 minut.
  3. 3. Masa: jajka z cukrem ubić na parze. Rozetrzeć masło i dodawać do niego małymi porcjami, ciągle ucierając, masę jajeczną i kakao. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i jak wystygnie wymieszać z masą kakaową.
  4. 4. Biszkopt pozostawić w tortownicy, nasączyć kompotem z wiśni z dodatkiem alkoholu, wysypać na niego wiśnie, wylać lekko tężejącą masę i posypać startą czekoladą.

Torcik węgierski – dodatkowe informacje

Warzącym się kremem nie należy się przejmować, zmiksowanie go z żelatyną wszystko naprawi. Do nasączenia można wykorzystać posłodzony alkohol, w którym leżały wiśnie. Ciasto najlepsze następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik truskawkowy z galaretką
Następny przepis: Torcik Wuzetka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode