Torcik truskawkowy z galaretką

Torcik truskawkowy z galaretką

Zacznijmy od ułatwienia sobie życia tym przepisem na torcik truskawkowy z galaretką. To może wyglądać jak skomplikowany deser, ale jest bardzo prosty do wykonania. Od niesamowicie kruchego ciasta po soczyste truskawki i galaretkę, ten torcik jest idealny na letnie popołudnie. To jest więcej niż tylko zwykły tort – truskawki i galaretka dodają wyjątkowy, lekki smak, który niesie ze sobą wspomnienia ciepłych dni spędzonych na słońcu. Wszyscy oczarują się tym pięknym, kolorowym i przede wszystkim pysznym deserem. Ta wspaniała, słodka uczta z pewnością stanie się ulubionym przysmakiem sezonu letniego.

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Masa truskawkowa: 70 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 serki waniliowe homogenizowane (45 dag)
  • 1 jogurt truskawkowy (35 dag)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki truskawkowe
  • masło i bułka tarta do posmarowania formy

Torcik truskawkowy z galaretką – jak zrobić?

  1. upiecz biszkopt

    1.

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki z proszkiem i olej, wymieszaj. Ciasto piecz w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy (26cm) 30 minut w w 170st. Wystudż.

  2. zmiksuj truskawki z serkami i jogurtem

    2.

    Truskawki umyj, usuń szypułki( jeśli są mrożone to odmroż i osącz od soku), 50 dag zmiksuj. Dodaj serki, jogurt i cukier puder. Dwie galaretki rozpuść w 1,5 szkl. wody. Gdy zaczną tężeć dodaj do masy, wymieszaj. Masę wylej na ciasto i wstaw do lodówki do stężenia.

  3. 3.

    Na masie ułóż połówki pozostałych truskawek. Trzecią galaretkę rozpuść i przygotuj według przepisu na opakowaniu.Gdy zacznie tężeć wylej na truskawki. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.

Słowa kluczowe: tort truskawkowy z galaretką

Torcik truskawkowy z galaretką – dodatkowe informacje

Gdy tort przygotowujemy latem i jest wysoka temperatura, warto do masy serowej dodać jeszcze żelatynę, by mieć pewność, że masa stężeje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik truskawkowy na zimno
Następny przepis: Torcik węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode