Torcik truskawkowy z galaretką
Składniki:
- biszkopt: 3 jajka
- 6 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- Masa truskawkowa: 70 dag truskawek (mogą być mrożone)
- 2 serki waniliowe homogenizowane (45 dag)
- 1 jogurt truskawkowy (35 dag)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki truskawkowe
- masło i bułka tarta do posmarowania formy
Torcik truskawkowy z galaretką – jak zrobić?
-
1.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki z proszkiem i olej, wymieszaj. Ciasto piecz w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy (26cm) 30 minut w w 170st. Wystudż.
-
2.
Truskawki umyj, usuń szypułki( jeśli są mrożone to odmroż i osącz od soku), 50 dag zmiksuj. Dodaj serki, jogurt i cukier puder. Dwie galaretki rozpuść w 1,5 szkl. wody. Gdy zaczną tężeć dodaj do masy, wymieszaj. Masę wylej na ciasto i wstaw do lodówki do stężenia.
-
3.
Na masie ułóż połówki pozostałych truskawek. Trzecią galaretkę rozpuść i przygotuj według przepisu na opakowaniu.Gdy zacznie tężeć wylej na truskawki. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Słowa kluczowe: tort truskawkowy z galaretką
Torcik truskawkowy z galaretką – dodatkowe informacje
Gdy tort przygotowujemy latem i jest wysoka temperatura, warto do masy serowej dodać jeszcze żelatynę, by mieć pewność, że masa stężeje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik truskawkowy na zimno
Następny przepis: Torcik węgierski