Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką
Torcik świąteczny z pijaną śliwką to propozycja nie tylko na rozpoczęcie świątecznego sezonu, ale każdej szczególnej okazji. Jest to kuszące połączenie klasycznego torciku z duszonymi w alkoholu śliwkami. Smak tej wyjątkowej potrawy jest na tyle intensywny i złożony, że zadowoli on najbardziej wymagających smakoszy. Torcik jest doskonale wilgotny, pełen bogatych smaków, które doskonale komplementują jeden drugiego. To niesamowite połączenie smaków czekolady, śliwek i alkoholu jest kwintesencją świątecznej atmosfery. Idealny do popołudniowej kawy lub jako deser po kolacji. Przygotuj się na prawdziwe świąteczne doznania smakowe z tym przepisem.
admin
Składniki:
- Tortownica 22 cm
- Biszkopt:
- 6 jajek L
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- Krem:
- 800 ml śmietany kremówki 36%
- 2 serki mascarpone po 250 g
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 25 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady gorzkiej
- 2 garście suszonej śliwki moczonej w wódce przez noc
- 1 łyżka kakao
- Krem Maślany z Mleczkiem Skondensowanym:
- 125 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 ml mleczka skondensowanego
- barwnik różowy i zielony
- Dodatkowo:
- dżem czarna porzeczka
- sok z połowy cytryny+2,3 łyżeczki cukru
- 2 małe podwójne paczki herbatników
Torcik świąteczny z pijaną śliwką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Białka oddzielić od żółtek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser i do masy jajecznej wsypujemy przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, spód i boki, delikatnie wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika na 30 min. Pieczemy w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i energicznie wykładamy do góry dnem na ściereczkę, ściągamy tortownicę oraz papier i pozostawiamy do wystygnięcia. -
2.
Gdy wystygnie, kroimy go na blaty. -
3.
Śmietankę i serek schładzamy ok. 30 min. w zamrażalniku, w tym czasie odsączamy na sitku śliwkę z alkoholu, po odsączeniu kroimy drobno, następnie ścieramy czekoladę na tarce na drobnych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy cukier puder, miksujemy do połączenia. Odkładamy do małej miseczki kilka łyżek kremu na górę i boki tortu, resztę masy dzielimy na 2 części. Jedną część pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy starte czekolady, pokrojone śliwki na drobno, kakao, miksujemy do połączenia i schładzamy w lodówce ok. pół godziny. -
4.
Pierwszy krążek tortu wykładam na paterze, nasączam łyżką sokiem z cytryny (do szklanki wyciskam sok z cytryny i uzupełniam wodą do 3/4 szklanki, mieszam z cukrem do rozpuszczenia), nasączony blat smaruje dżemem i nakładam bok od tortownicy. -
5.
Nakładam krem czekoladowy ze śliwką, nakładam krążek biszkoptu, nasączam, smaruje dżemem i wykładam krem śmietankowy z czekoladą, wyrównuje. Ostatni krążek biszkoptu smaruje od spodu dżemem i nakładam na krem, dociskam dobrze i nasączam wierzch biszkoptu. Następnie cały tort tynkuje śmietankowym kremem, boki obsypuje zmielonymi w blenderze herbatnikami i wkładam do lodówki, żeby zastygł. -
6.
Tak przygotowany krem różowy przekładamy do rękawa foliowego z tylką do płatków róż, a zielony z tylką do listków. Papier do pieczenia tniemy na małe i większe kwadraty, wieczko od serka np. Almette przebijamy gwoździkiem, kwadrat z papieru do pieczenia smarujemy kremem od spodu i kładziemy na wieczku, następnie kręcąc gwoźdźikiem z wieczkiem wyciskamy krem z rękawa, formując różyczki. Gotowe odkładamy na duży talerz i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy tort i różyczki, na torcie robimy szprycą z resztą kremu od tynkowania półokrąg bliżej brzegu, ściągamy z papieru różyczki i układamy wedle uznania, wolne przestrzenie uzupełniamy szprycą z zielonym kremem, resztę tortu dekorujemy jak uważamy, np. wiórkami kokosowymi i perełkami.
Torcik Świąteczny z Pijaną Śliwką – dodatkowe informacje
Jeśli nie ma w domu dzieci, tort można nasączyć alkoholem rozcieńczonym z wodą, z moczenia śliwki.
Tort jest najlepszy na 2 a nawet 3 dzieci, gdy smaki się przegryzą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym
Następny przepis: Torcik truskawkowy