torcik migdałowo – kawowy
Ten wyjątkowy przepis na torcik migdałowo-kawowy jest prawdziwym rajem dla miłośników delikatnych deserów o intensywnym smaku. Połączenie aromatycznej kawy z nutą słodkich migdałów tworzy symfonię smaków, która idealnie komponuje się z puszystym kremem. Ten deser z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Można go przygotować na specjalną okazję, ale też po prostu, aby umilić sobie chwilę relaksu. Uwaga, to kompozycja, która może uzależnić swoim smakiem, a jednocześnie zachwycić eleganckim wyglądem. Czy jesteś gotowy rozpocząć kulinarną przygodę i stworzyć własny, domowy torcik migdałowo-kawowy?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 200 g zmielonych obranych migdałów
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- Składniki na krem:
- 375 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej typu gold crema
- 8 łyżeczek cukru pudru
- Dodatkowo:
- płatki czekoladowe
- kwiatki do dekoracji
Torcik migdałowo – kawowy – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Utrzyj do białości masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku i migdały, a na końcu mąkę. Podziel ciasto na 3 części, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdy blat 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei. Gdy blaty ostygną możesz je przełożyć masą kawową.
- Przelej 2-3 łyżki zimnej śmietanki do kubka, dodaj kawę i starannie wymieszaj. Przelej resztę śmietanki do misy miksera, dodaj cukier puder i śmietankę z kawą, Ubij na sztywno.
- Przełóż blaty, wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki na 15 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy zrób falbankę. Obsyp boki i wierzch wiórkami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem na środek tortu usyp małą górkę z czekolady i ułóż kwiatki i listki.
torcik migdałowo – kawowy – dodatkowe informacje
Zamiast migdałów można użyć innych orzechów. Aby przyspieszyć pieczenie tortu niezbędne będą 3 tortownice o średnicy 20cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik malinowy
Następny przepis: Torcik piernikowy z witrażem bożonarodzeniowym