Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką
Kuszący przepis na Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką jest idealnym rozwiązaniem dla wegan i miłośników zdrowego odżywiania. Jedzenie pełne białka pochodzenia roślinnego, o niskiej zawartości tłuszczu, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wyraziste smaki pomidorów i papryki doskonale komponują się z delikatnym tofu, tworząc wyjątkowo aromatyczne i satysfakcjonujące danie. Proste do przygotowania, kolorowe i pełne smaku – tofu fusion z pomidorem i papryką jest nie tylko zdrowym, ale również atrakcyjnym wizualnie daniem, które z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim stole.
admin
Składniki:
- Kostka tofu 200g
- Cebula czerwona 3 plastry
- Pomidor 1 plaster
- Papryka czerwona 1 plaster
- Papryka ostra (zależy od gustu, można użyć bardzo ostrych lub mniej) – wg uznania
- Czosnek 1 ząbek pokrojony w plasterki
- Oliwa z oliwek
- Cukier szczypta
- Sos sojowy ciemny
- Kiełki stir fry
- Mini pieczarki 5 sztuk
- Cytryna (sok)
- Folia aluminiowa do zawinięcia
Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką – jak zrobić?
- Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź łyżkę oliwy z oliwek, połóż na to tofu. Posyp szczyptą cukru i skrop sosem sojowym. Ułóż po kolei (pokrojone w plastry, całość powinno tworzyć małą piramidę) ostrą paprykę, pomidora, grzybki, słodką paprykę, czerwoną cebulę. Całość posyp kiełkami, po raz kolejny posyp szczyptę cukru, soli oraz skrop sokiem z cytryny.
- Zawiń szczelnie w folię i piecz przez ok. 30 minut w 220 stopniach.
- Podawaj gorące.
Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką – dodatkowe informacje
Możesz użyć tofu już wcześniej marynowanego, uważając, by dobrać odpowiedni smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Toffi z masą kokosową i orzechami
Następny przepis: Torcik a la Almondy