Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką

Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką

Kuszący przepis na Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką jest idealnym rozwiązaniem dla wegan i miłośników zdrowego odżywiania. Jedzenie pełne białka pochodzenia roślinnego, o niskiej zawartości tłuszczu, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wyraziste smaki pomidorów i papryki doskonale komponują się z delikatnym tofu, tworząc wyjątkowo aromatyczne i satysfakcjonujące danie. Proste do przygotowania, kolorowe i pełne smaku – tofu fusion z pomidorem i papryką jest nie tylko zdrowym, ale również atrakcyjnym wizualnie daniem, które z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim stole.

Składniki:

  • Kostka tofu 200g
  • Cebula czerwona 3 plastry
  • Pomidor 1 plaster
  • Papryka czerwona 1 plaster
  • Papryka ostra (zależy od gustu, można użyć bardzo ostrych lub mniej) – wg uznania
  • Czosnek 1 ząbek pokrojony w plasterki
  • Oliwa z oliwek
  • Cukier szczypta
  • Sos sojowy ciemny
  • Kiełki stir fry
  • Mini pieczarki 5 sztuk
  • Cytryna (sok)
  • Folia aluminiowa do zawinięcia

Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką – jak zrobić?

  1. Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź łyżkę oliwy z oliwek, połóż na to tofu. Posyp szczyptą cukru i skrop sosem sojowym. Ułóż po kolei (pokrojone w plastry, całość powinno tworzyć małą piramidę) ostrą paprykę, pomidora, grzybki, słodką paprykę, czerwoną cebulę. Całość posyp kiełkami, po raz kolejny posyp szczyptę cukru, soli oraz skrop sokiem z cytryny.
  2. Zawiń szczelnie w folię i piecz przez ok. 30 minut w 220 stopniach.
  3. Podawaj gorące.

Tofu fusion pieczone z pomidorem i papryką – dodatkowe informacje

Możesz użyć tofu już wcześniej marynowanego, uważając, by dobrać odpowiedni smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Toffi z masą kokosową i orzechami
Następny przepis: Torcik a la Almondy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode