Toffi z masą kokosową i orzechami

Toffi z masą kokosową i orzechami

Ten niezwykły, smakowity przepis na Toffi z masą kokosową i orzechami sprawi, że poczujecie się jak w prawdziwej cukierni. Sama koncepcja ciasta łączy w sobie słodycz karmelowego toffi z egzotycznym, lekko słodkim smakiem masy z wiórków kokosowych. Dodatek orzechów dostarcza potrzebnej chrupkości, tworząc jednocześnie doskonały balans smaków. Nadaje się idealnie na urodziny, imieniny, święta czy po prostu jako deser na poprawienie nastroju. Toffi z masą kokosową i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która bez wątpienia zadowoli wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa toffi:
  • 1 puszka masy krówkowej (wg mnie najlepsza z Gostynia)
  • 200 g masła
  • 150 g orzechów włoskich

Toffi z masą kokosową i orzechami – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowaną masę. Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.
  2. Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
  3. Masa toffi: masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując.
  4. Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić.

Toffi z masą kokosową i orzechami – dodatkowe informacje

Porada: Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Toffi
Następny przepis: Tofik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode