Terrina z łososia i pangi
Terrina z łososia i pangi to wykwintne danie, które z powodzeniem zaskoczy i zachwyci swoim smakiem niejednego amatora kuchni francuskiej. To zrównoważony mix łososia i pangi, dwóch ryb o wyjątkowych smakach. Łosoś, król ryb, daje intensywny smak, który idealnie kontrastuje z delikatnością pangi. Niebanalne połączenie składników sprawia, że terrina z łososia i pangi jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. To inspirujący pomysł na wytworną kolację czy elegancki posiłek na specjalne okazje. Z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia i zaskoczy swoją kulinarną oryginalnością.
admin
Składniki:
- 30 dag filetów z pangi
- 10 dag plastrów wędzonego łososia
- pęczek koperku
- jajko
- sól, pieprz
Terrina z łososia i pangi – jak zrobić?
- Farsz rybny: filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Koperek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy z 1/3 farszu.
- Formę o wymiarach ok. 20×10 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie plastrami wędzonego łososia, kładąc je w poprzek tak, by lekko wystawały na zewnątrz formy. Równomiernie wykładamy 1/2 rybnego farszu, następnie farsz koperkowy i resztę farszu rybnego.
- Masę rybną przykrywamy wystającymi płatami łososia. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140 °C.
Terrina z łososia i pangi – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy uzyskać rybny farsz o żółtym odcieniu, zamiast soli powinniśmy użyć przesianej przez drobne sitko vegety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Terrina z awokado, orzechów włoskich i zielonego ogórka z łososiem
Następny przepis: tilapia z zapiekanym porem