Tatar z łososia wędzonego (z kaparami)

Tatar z łososia wędzonego (z kaparami)

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wyjątkowe danie – tatar z łososia wędzonego. Idealny na specjalne okazje, ale także jako smaczna przekąska na co dzień. Wyborny smak łososia wędzonego, podkreślony delikatną nutą kaparów, przeniesie Cię na chwilę do kulinarnego raju. To połączenie, które zachwyci każdego smakosza. Poza tym, łosoś to źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, kwasy omega-3 i witaminy z grupy B. Tatar z łososia jest więc nie tylko smaczny, lecz również zdrowy. Przepis jest dość łatwy w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu, dzięki czemu jest idealny także dla osób, które mają niewiele czasu na gotowanie.

Składniki:

  • 100g łososia wędzonego (użyłam części brzuszkowej)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 15 kaparów w zalewie octowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Tatar z łososia wędzonego (z kaparami) – jak zrobić?

  1. Łososia rozdrobnić (niezbyt drobno) malakserem lub za pomocą blendera. (Można też pokroić nożem na kawałki wg własnego gustu.)
  2. Dodać posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone kapary.
  3. Całość wymieszać z oliwą, doprawić pieprzem cytrynowym i opcjonalnie odrobiną soli (sam łosoś jest słony). (Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć zwykłego oraz dodać soku z cytryny).

Tatar z łososia wędzonego – dodatkowe informacje

Tatar na zdjęciu ułożyłam na chlebie i dookoła obsypałam posiekaną cebulą oraz natką pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym
Następny przepis: Tatar z pstrąga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode