Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym
Zgadza się, to są Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym! Delikatny, błyszczący filet z łososia, kombinowany z soczystym, gładkim kremem szpinakowym na chrupiącym pieczywie. To późnośniadaniowe danie jest jednocześnie proste w wykonaniu i zaskakująco wyrafinowane pod względem smaku. Dzięki wyjątkowej kombinacji smaków i konsystencji, te tartinki stają się niezapomnianym kulinarnym doświadczeniem. Duety białko-zielenina są popularne nie bez powodu – są idealne do jedzenia w dowolnym momencie dnia, od śniadania po kolację. Mało kto może oprzeć się takiemu pysznemu połączeniu smaków na jednym kawałku chleba!
admin
Składniki:
- na 10 sztuk:
- 5 kromek chleba żytniego
- 125 g miękkiego twarogu półtłustego
- 50 g świeżego szpinaku
- 3 łyżeczki majonezu
- 100 g wędzonego łososia
- 1 mały strączek chili
- kilka gałązek koperku
- sól
- mielony suszony czosnek
Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym – jak zrobić?
- Szpinak płuczemy, osuszamy, miksujemy blenderem. Dodajemy twaróg, 1 łyżeczkę majonezu oraz szczyptę soli i mielonego suszonego czosnku. Miksujemy blenderem na gładki krem.
- Z chleba wycinamy kółka o średnicy 65 mm i smarujemy cieniutką warstwą majonezu. Na brzegi chlebowych kółek wyciskamy krem twarogowo – szpinakowy za pomocą rękawa cukierniczego lub dekoratora.
- Łososia kroimy w paseczki i wypełniamy nimi środki tartinek. Dekorujemy wąskimi paseczkami chili i piórkami koperku.
Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym – dodatkowe informacje
Pozostałe okrawki chleba można ususzyć, zemleć w maszynce do mięsa i używać jako bułki tartej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tartinki z ciasta francuskiego z serem feta
Następny przepis: Tatar z łososia surowego