Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym

Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym

Zgadza się, to są Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym! Delikatny, błyszczący filet z łososia, kombinowany z soczystym, gładkim kremem szpinakowym na chrupiącym pieczywie. To późnośniadaniowe danie jest jednocześnie proste w wykonaniu i zaskakująco wyrafinowane pod względem smaku. Dzięki wyjątkowej kombinacji smaków i konsystencji, te tartinki stają się niezapomnianym kulinarnym doświadczeniem. Duety białko-zielenina są popularne nie bez powodu – są idealne do jedzenia w dowolnym momencie dnia, od śniadania po kolację. Mało kto może oprzeć się takiemu pysznemu połączeniu smaków na jednym kawałku chleba!

Składniki:

  • na 10 sztuk:
  • 5 kromek chleba żytniego
  • 125 g miękkiego twarogu półtłustego
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 mały strączek chili
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • mielony suszony czosnek

Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym – jak zrobić?

  1. Szpinak płuczemy, osuszamy, miksujemy blenderem. Dodajemy twaróg, 1 łyżeczkę majonezu oraz szczyptę soli i mielonego suszonego czosnku. Miksujemy blenderem na gładki krem.
  2. Z chleba wycinamy kółka o średnicy 65 mm i smarujemy cieniutką warstwą majonezu. Na brzegi chlebowych kółek wyciskamy krem twarogowo – szpinakowy za pomocą rękawa cukierniczego lub dekoratora.
  3. Łososia kroimy w paseczki i wypełniamy nimi środki tartinek. Dekorujemy wąskimi paseczkami chili i piórkami koperku.

Tartinki z łososiem i kremem szpinakowym – dodatkowe informacje

Pozostałe okrawki chleba można ususzyć, zemleć w maszynce do mięsa i używać jako bułki tartej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tartinki z ciasta francuskiego z serem feta
Następny przepis: Tatar z łososia surowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode