Tarta z jajkiem i szpinakiem
Prezentujemy przepis na niepowtarzalną tartę z jajkiem i szpinakiem. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, pięknej prezencji i prostym składnikom, stanie się idealną propozycją na rodzinny obiad, eleganckie śniadanie czy spotkanie ze znajomymi. To wyjątkowe połączenie intensywnie smakującego szpinaku, delikatnych jaj i chrupiącego ciasta powinno zadowolić nie tylko wielbicieli tarty, ale także osoby poszukujące nowych smaków. Ta tarta ze szpinakiem i jajkami to jedna z tych prostych potraw, które potrafią zaskoczyć bogactwem smaku i elegancją.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g mąki
- 100g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 4 szt. jajek
- 100ml śmietany
- 1 szt. cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150-200g szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 2-3 szt. jajek gotowanych
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Tarta ze szpinakiem i jajkami – jak zrobić?
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zimne masło, starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z dodatkiem zimnej wody. Wyrób ciasto, zagniatając szybko do uzyskania gładkiej masy.
- Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na okrągły placek (ok. 20cm). Natłuść formę masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto do formy, dogniatając lekko brzegi, nakłuj gęsto widelcem i odstaw na 0,5 godz do lodówki.
- Pokrój cebulę, czosnek i szpinak. Podsmaż – najpierw cebulę, dodaj szpinak a następnie czosnek mieszając przez ok. 3 min. Zdejmij warzywa z ognia. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Uzyskana masę szpinakową wyłóż na ciasto.
- Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na szpinak oraz udekoruj gotowanymi jajkami pokrojonym w ćwiartki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 5 min. Następnie zmniejsz do 190 stop. i piecz przez kolejne 30-35 min.
Tarta z jajkiem i szpinakiem – dodatkowe informacje
Podaj tartę ze szpinakiem i jajkami, gdy ostygnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ
Następny przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami