Tarta z jajkiem i szpinakiem

Tarta z jajkiem i szpinakiem

Prezentujemy przepis na niepowtarzalną tartę z jajkiem i szpinakiem. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, pięknej prezencji i prostym składnikom, stanie się idealną propozycją na rodzinny obiad, eleganckie śniadanie czy spotkanie ze znajomymi. To wyjątkowe połączenie intensywnie smakującego szpinaku, delikatnych jaj i chrupiącego ciasta powinno zadowolić nie tylko wielbicieli tarty, ale także osoby poszukujące nowych smaków. Ta tarta ze szpinakiem i jajkami to jedna z tych prostych potraw, które potrafią zaskoczyć bogactwem smaku i elegancją.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 4 szt. jajek
  • 100ml śmietany
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150-200g szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 szt. jajek gotowanych
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Tarta ze szpinakiem i jajkami – jak zrobić?

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zimne masło, starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z dodatkiem zimnej wody. Wyrób ciasto, zagniatając szybko do uzyskania gładkiej masy.
  2. Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto na okrągły placek (ok. 20cm). Natłuść formę masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto do formy, dogniatając lekko brzegi, nakłuj gęsto widelcem i odstaw na 0,5 godz do lodówki.
  3. Pokrój cebulę, czosnek i szpinak. Podsmaż – najpierw cebulę, dodaj szpinak a następnie czosnek mieszając przez ok. 3 min. Zdejmij warzywa z ognia. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Uzyskana masę szpinakową wyłóż na ciasto.
  4. Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na szpinak oraz udekoruj gotowanymi jajkami pokrojonym w ćwiartki.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz przez 5 min. Następnie zmniejsz do 190 stop. i piecz przez kolejne 30-35 min.

Tarta z jajkiem i szpinakiem – dodatkowe informacje

Podaj tartę ze szpinakiem i jajkami, gdy ostygnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TARTA Z JABŁKAMI I PIGWĄ
Następny przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode