Tapenada

Tapenada

Zapraszam na kulinarną podróż do Spalonej Stolicy Śródziemia- kraju, gdzie słońce świeci jaśniej, a smaki są wyjątkowo intensywne. Dzisiaj pod lupę bierzemy przepis na tapenadę – tradycyjny długodystansowy sos pochodzący z regionu Prowansja. To wspaniałe, gęste danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do chleba, a dzięki swojej intensywnej, prawdziwie śródziemnomorskiej palecie smaków, stanie się ulubieńcem na każdej imprezie. Nasz tapenada przepis to prosta mieszanka czarnych oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek. Chociaż oryginalny tapenada przepisy różnią się w zależności od regionu, nasza wersja sprowadza się do prostoty i wyrazistych smaków. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • – 20 czarnych oliwek
  • – 10 filecików anchois
  • – 1 ząbek czosnku
  • – łyżka kaparów
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – odrobina tymianku (opcjonalnie bazylii)
  • – opcjonalnie skórka z cytryny

Tapenada – jak zrobić?

Tapenada – dodatkowe informacje

Pastę tapenady możemy przechowywać w lodówce w szczelnym zamknięciu. Jest idealna jako marynata np. do kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tania, szybka tarta
Następny przepis: TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode