Tapenada
Zapraszam na kulinarną podróż do Spalonej Stolicy Śródziemia- kraju, gdzie słońce świeci jaśniej, a smaki są wyjątkowo intensywne. Dzisiaj pod lupę bierzemy przepis na tapenadę – tradycyjny długodystansowy sos pochodzący z regionu Prowansja. To wspaniałe, gęste danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do chleba, a dzięki swojej intensywnej, prawdziwie śródziemnomorskiej palecie smaków, stanie się ulubieńcem na każdej imprezie. Nasz tapenada przepis to prosta mieszanka czarnych oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek. Chociaż oryginalny tapenada przepisy różnią się w zależności od regionu, nasza wersja sprowadza się do prostoty i wyrazistych smaków. Przekonajcie się sami!
admin
Składniki:
- – 20 czarnych oliwek
- – 10 filecików anchois
- – 1 ząbek czosnku
- – łyżka kaparów
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – odrobina tymianku (opcjonalnie bazylii)
- – opcjonalnie skórka z cytryny
Tapenada – jak zrobić?
Tapenada – dodatkowe informacje
Pastę tapenady możemy przechowywać w lodówce w szczelnym zamknięciu. Jest idealna jako marynata np. do kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tania, szybka tarta
Następny przepis: TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI