Tahini – pasta sezamowa
Tahini, inaczej pasta sezamowa, to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Stosowana jest szczególnie w kuchni bliskowschodniej, ale zyskuje na popularności na całym świecie. To ukłon w stronę miłośników egzotycznych smaków. Niezwykła kremowa konsystencja i subtelny smak to jej największe atuty. W dodatku jest niezwykle zdrowa, zawiera dużo białka, błonnika i tłuszczów nienasyconych. Pasuje idealnie do warzyw, sałatek, a także do słodyczy. Oto prosty przepis na domowe tahini, które będziesz mógł wykorzystać w wielu kulinarnych kreacjach. Bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Spróbuj i przekonaj się, jak proste jest jego przygotowanie.
admin
Składniki:
- 200 g nasion sezamu
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
Tahini – pasta sezamowa – jak zrobić?
- Na suchej patelni prażymy sezam. Uważamy, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.
- Podprażony sezam wrzucamy do malaksera/blendera. Dodajemy oliwę.
- Ucieramy wszystko na gładką pastę.
Tahini – dodatkowe informacje
Pastę sezamową tahini można przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka tygodni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola
Następny przepis: Tajska sałatka z ogórka