Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola

Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola

Zapraszamy do odkrycia aromatu włoskiej kuchni z naszym przepisem na tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola. To jedno z tych dań, które kuszą swoją prostotą i wykwintnością jednocześnie. Harmonia smaków zaskoczy niejednego miłośnika makaronu – delikatne tagliatelle, odrobinę słodkawym szpinakiem i charakterystycznym serem gorgonzola, tworzą razem prawdziwie kuszące danie. Jego atrakcyjność podkreślają perfekcyjnie dobrana słodycz i pikantność sosu gorgonzola oraz wyjątkowości za sprawą szpinaku. Ten przepis to znakomity pomysł na szybki obiad lub elegancki wieczorny posiłek.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 1 mała cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g pikantnego sera Gorgonzola
  • łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola – jak zrobić?

  1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje.
  2. Do szpinaku i cebuli dodajemy śmietanę oraz ser Gorgonzola i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie jednolity. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i łączymy z przygotowanym sosem.

Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola – dodatkowe informacje

W wersji dla mięsożerców świetnym dodatkiem będą smażone kawałki kurczaka lub indyka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TAGLIATELLE z SOSEM PIECZARKOWYM (GRZYBOWYM)
Następny przepis: Tahini - pasta sezamowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode