Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola
Zapraszamy do odkrycia aromatu włoskiej kuchni z naszym przepisem na tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola. To jedno z tych dań, które kuszą swoją prostotą i wykwintnością jednocześnie. Harmonia smaków zaskoczy niejednego miłośnika makaronu – delikatne tagliatelle, odrobinę słodkawym szpinakiem i charakterystycznym serem gorgonzola, tworzą razem prawdziwie kuszące danie. Jego atrakcyjność podkreślają perfekcyjnie dobrana słodycz i pikantność sosu gorgonzola oraz wyjątkowości za sprawą szpinaku. Ten przepis to znakomity pomysł na szybki obiad lub elegancki wieczorny posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 1 mała cebula
- 200 g śmietany 18%
- 100 g pikantnego sera Gorgonzola
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola – jak zrobić?
- Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje.
- Do szpinaku i cebuli dodajemy śmietanę oraz ser Gorgonzola i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie jednolity. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i łączymy z przygotowanym sosem.
Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola – dodatkowe informacje
W wersji dla mięsożerców świetnym dodatkiem będą smażone kawałki kurczaka lub indyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TAGLIATELLE z SOSEM PIECZARKOWYM (GRZYBOWYM)
Następny przepis: Tahini - pasta sezamowa