TAGLIATELLE Z SOSEM ŚMIETANKOWYM Z BOCZKIEM I PAPRYKĄ
Tagliatelle z sosem śmietankowym z boczkiem i papryką to przepis, który z łatwością podbije serca smakoszy italianizmu. Głównym bohaterem dania jest oczywiście tagliatelle – delikatne, szerokie taśmy makaronu o unikalnej fakturze, które wspaniale komponują się z różnymi sosami. Tutaj proponujemy połączenie z kremowym sosem śmietanowym z boczkiem i papryką. Pikanteria boczku idealnie równoważy słodycz papryki, a sos śmietanaowy dodaje dania niepowtarzalnej kremowości. To danie, które z pewnością przypałacze na długo w pamięci. Prosty, szybki, a zarazem wyrafinowany sposób na makaron.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 180g makaronu tagliatelle
- 150 g chudego wędzonego boczku
- pół czerwonej papryki
- pół cebuli
- 200 ml śmietany 30 %
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
Tagliatelle z sosem śmietankowym z boczkiem i papryką – jak zrobić?
- Na początku wstawiamy wodę na makaron tagliatelle. Woda powinna być lekko osolona. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Około 10 minut. Następnie kroimy boczek w drobną kostkę. Warzywa paprykę i cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i boczek, przeciskamy również czosnek przez praskę. Całość smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i śmietankę 30 %. Chwilkę dusimy i dokładnie mieszamy, aby całość ładnie się połączyła.
TAGLIATELLE Z SOSEM ŚMIETANKOWYM Z BOCZKIEM I PAPRYKĄ – dodatkowe informacje
Dodatkowo możemy dodać poszatkowaną świeżą bazylię lub natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TAGLIATELLE z SOSEM PIECZARKOWYM (GRZYBOWYM)
Następny przepis: Tahini - pasta sezamowa