Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

Czy znasz smak prawdziwej Włoch? Jeśli nie, to przepis na tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami jest doskonałą okazją, aby spróbować. To danie to kwintesencja włoskiej kuchni, pełnej aromatów i świeżości składników. Prostota tego przepisu jest olśniewająca, a jednocześnie jego smak jest bogaty i złożony. Delikatne tagliatelle idealnie komponuje się z oryginalnym pesto, szynką pełną aromatu i soczystymi pomidorami, które dodają nie tylko koloru, ale i soczystości dania. Jeżeli kochasz smaki prosto z Italii, to nie możesz przegapić tego przepisu.

Składniki:

  • 200 g makaronu Tagliatelle (użyłam wersji z dodatkiem szpinaku)
  • 100 g szynki wieprzowej
  • 3 pomidory daktylowe
  • PESTO
  • 1 drzewko bazylii
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g prażonych migdałów
  • 40 g twardego koziego sera
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, bazylię, rukolę i część oliwy z oliwek – wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty kozi ser i zmielone migdały, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Szynkę kroimy w pasy i rumienimy je na odrobinie oliwy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy szynkę oraz pokrojone pomidory śliwkowe. Całość posypujemy dodatkową porcją koziego sera. Życzę smacznego! 🙂

tagliatelle z pesto – dodatkowe informacje

Jeśli zostało nam pesto, możemy przechowywać je w lodówce do około tygodnia w dobrze zamkniętym słoiczku. Pesto świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu, mięs, ryb lub jako smarowidło do pieczywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką
Następny przepis: TAGLIATELLE z SOSEM PIECZARKOWYM (GRZYBOWYM)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode