Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Zapraszam do zapoznania z przepisem na niezwykle smakowite, aromatyczne tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Tę pyszną potrawę można podać jako główne danie na kolację, ponieważ jest dość sycące i eleganckie. Tagliatelle, delikatne wstążki makaronu, doskonale łączą się z soczystym łososiem, natomiast sos śmietanowy z koperkiem nadaje daniu niezwykle delikatnego smaku. Właśnie ta kombinacja składników sprawia, że danie jest lekkie, kremowe i odświeżające. To idealny przepis na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Przygotowanie tej potrawy jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • Makaron Tagliatelle ok.500g
  • 2 filety z łososia
  • 250ml śmietanki 30% do zup
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • odrobina soku z cytryny
  • 6/7 łyżeczek wody
  • 1 łyżka mąki
  • garść świeżego koperku
  • sól, pieprz

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. MAkaron ugotować w osolonej wodzie.
    Z filetów odciąć skórkę, a mięso pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić na ok 20 min.
    W tym czasie przygotować sos: Do rondla wlać śmietankę, sok z cytryny i śmietanę. Zagotować.
    W szklance dokładnie wymieszać mąkę z wodą tak, żeby nie powstały grudki, a następnie dolać do rondla i poczekać aż zgęstnieje.
    Na patelni usmażyć kawałki łososia, po czym dodać je do rondla wraz z garścią koperku.
    Gotować wszystko razem przez chwilę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Najlepiej smakuje makaron polany jeszcze gorącym sosem.
    Smacznego!

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym – dodatkowe informacje

Do tego dania można również użyć łososia wędzonego, ale wg mnie najlepszy jest ten świeży.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TAGLIATELLE z LANGUSTYNKAMI (TAGLIATELLE AGLI SCAMPI)
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode