Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Zapraszam do zapoznania z przepisem na niezwykle smakowite, aromatyczne tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Tę pyszną potrawę można podać jako główne danie na kolację, ponieważ jest dość sycące i eleganckie. Tagliatelle, delikatne wstążki makaronu, doskonale łączą się z soczystym łososiem, natomiast sos śmietanowy z koperkiem nadaje daniu niezwykle delikatnego smaku. Właśnie ta kombinacja składników sprawia, że danie jest lekkie, kremowe i odświeżające. To idealny przepis na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Przygotowanie tej potrawy jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
admin
Składniki:
- Makaron Tagliatelle ok.500g
- 2 filety z łososia
- 250ml śmietanki 30% do zup
- 2 łyżki śmietany 18%
- odrobina soku z cytryny
- 6/7 łyżeczek wody
- 1 łyżka mąki
- garść świeżego koperku
- sól, pieprz
Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
MAkaron ugotować w osolonej wodzie.
Z filetów odciąć skórkę, a mięso pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić na ok 20 min.
W tym czasie przygotować sos: Do rondla wlać śmietankę, sok z cytryny i śmietanę. Zagotować.
W szklance dokładnie wymieszać mąkę z wodą tak, żeby nie powstały grudki, a następnie dolać do rondla i poczekać aż zgęstnieje.
Na patelni usmażyć kawałki łososia, po czym dodać je do rondla wraz z garścią koperku.
Gotować wszystko razem przez chwilę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje makaron polany jeszcze gorącym sosem.
Smacznego!
Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym – dodatkowe informacje
Do tego dania można również użyć łososia wędzonego, ale wg mnie najlepszy jest ten świeży.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TAGLIATELLE z LANGUSTYNKAMI (TAGLIATELLE AGLI SCAMPI)
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką