Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Weźmy pod uwagę wykwintny przepis kuchni włoskiej, który przywołuje smaki Morza Śródziemnego – Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. To danie łączy w sobie aksamitne tagliatelle, delikatny łosoś i aromatyczne pieczarki z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, tworząc kulinarną symfonię, która zachwyci smakoszy. Wykorzystanie makaronu z łososiem w sosie pomidorowym wzbudza skojarzenia z ciepłymi, słonecznymi dniami spędzonymi na włoskiej Riwierze. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zachęcam do wypróbowania i wyruszenia w kulinarną podróż po smakach Włoch.
admin
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- 150 g wędzonego na gorąco łososia
- 10 brązowych pieczarek
- 10 suszonych pomidorów
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy je do momentu odparowania z nich nadmiaru wody. Następnie dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Całość doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem.
* Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne – wystarczy odsączyć je z oleju. - Wędzonego łososia podgrzewamy w piekarniku. Pozbawiamy go skóry, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do na około 2 – 3 minuty do dobrze nagrzanego piekarnika. Makaron odcedzamy, mieszamy z zawartością patelni, dodajemy kawałki łososia, wykładamy na talerze i gotowe! Życzę smacznego! 🙂
Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Makaron z łososiem w sosie pomidorowym przed podaniem możemy posypać ulubioną zieleniną, np. natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką
Następny przepis: TAGLIATELLE z SOSEM PIECZARKOWYM (GRZYBOWYM)