Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką

Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką

Zapraszamy do przygotowania wyjątkowego dania – tagliatelle z łososiem i cukinią. To propozycja, która z pewnością zaskoczy każde podniebienie. Proste, lekkie, ale jednocześnie pełne smaku – tagliatelle z łososiem i cukinią to danie, które zdobi stoły włoskich restauracji. Łosoś wprowadza morski smak i aromat, który idealnie komponuje się z delikatną cukinią oraz słodką papryką. Wszystkie składniki połączone razem tworzą prawdziwą symfonię smaków. To danie, które z powodzeniem można podać na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Czas na nowe kulinarnych doświadczeń!

Składniki:

  • 2 garście około 150 gram makaronu tagliatelle
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 140 gram młodej cukinii ze skórką
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 125 gram łososia bez skóry
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • pieprz kolorowy z młynka
  • 1 szczypta cukru
  • 2 szczypty kucharka
  • tymianek suszony
  • świeże listki bazylii około 7-8 sztuk
  • 1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, ma być a’l dente, osączyć. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju z masłem (1:3), dodając szczyptę cukru i 2 szczypty kucharka. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, gdy będzie a’l dente dodać pokrojone w kostkę: cukinia, łosoś, czosnek. Podsmażyć kilka minut. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem.
  2. Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem, posypać parmezanem.

Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką – dodatkowe informacje

Ja na początku nie zamierzałam dodawać listków bazylii, użyłam 3 szt tylko do dekoracji, ale w trakcie konsumpcji okazało się że to idealny dodatek do tej potrawy i dodałam więcej listków bazylii. Polecam, bo jest to proste, szybkie i bardzo smaczne danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode