Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką
Zapraszamy do przygotowania wyjątkowego dania – tagliatelle z łososiem i cukinią. To propozycja, która z pewnością zaskoczy każde podniebienie. Proste, lekkie, ale jednocześnie pełne smaku – tagliatelle z łososiem i cukinią to danie, które zdobi stoły włoskich restauracji. Łosoś wprowadza morski smak i aromat, który idealnie komponuje się z delikatną cukinią oraz słodką papryką. Wszystkie składniki połączone razem tworzą prawdziwą symfonię smaków. To danie, które z powodzeniem można podać na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Czas na nowe kulinarnych doświadczeń!
admin
Składniki:
- 2 garście około 150 gram makaronu tagliatelle
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 140 gram młodej cukinii ze skórką
- 1/4 czerwonej papryki
- 125 gram łososia bez skóry
- 3 łyżki śmietany 30%
- pieprz kolorowy z młynka
- 1 szczypta cukru
- 2 szczypty kucharka
- tymianek suszony
- świeże listki bazylii około 7-8 sztuk
- 1 łyżka startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, ma być a’l dente, osączyć. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju z masłem (1:3), dodając szczyptę cukru i 2 szczypty kucharka. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, gdy będzie a’l dente dodać pokrojone w kostkę: cukinia, łosoś, czosnek. Podsmażyć kilka minut. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, tymiankiem.
- Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem, posypać parmezanem.
Tagliatelle z łososiem, cukinią i papryką – dodatkowe informacje
Ja na początku nie zamierzałam dodawać listków bazylii, użyłam 3 szt tylko do dekoracji, ale w trakcie konsumpcji okazało się że to idealny dodatek do tej potrawy i dodałam więcej listków bazylii. Polecam, bo jest to proste, szybkie i bardzo smaczne danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami