TAGLIATELLE z LANGUSTYNKAMI (TAGLIATELLE AGLI SCAMPI)

TAGLIATELLE z LANGUSTYNKAMI (TAGLIATELLE AGLI SCAMPI)

TAGLIATELLE z LANGUSTYNKAMI to elegancki, smaczny i niezwykle satysfakcjonujący danie, które w pełni wykorzystuje czar śródziemnomorskiej kuchni. Ta bogata i kremowa potrawa jest prawdziwym uosobieniem włoskiego stylu gotowania, a jej luksusowy składnik – langustynki dodają nuty wykwintnego smaku. Jest to idealny przepis na wyjątkowy obiad, który na pewno zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Mimo że potrawa wydaje się dość skomplikowana, jest niezwykle prosta do przygotowania. Jeśli szukasz inspirującego sposobu na wykorzystanie langustynek w przepisie, ten włoski klasyk z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • na 2 porcje:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 6 langustynek (homarców)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek passaty pomidorowej (przecieru) lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 12 małych pomidorków przekrojonych na pół
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeża bazylia i/lub natka pietruszki

Tagliatelle z langustynkami (tagliatelle agli scampi) – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!). Wrzucić langustynki, smażyć pod przykryciem przez 3 minuty, a następnie odkryć patelnię dodać wino i poczekać chwilkę aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień dodać pomidorki, doprawić solą, przkryć ponownie przykrywką, po 5 min są gotowe. Na patelni musi pozozstać dość dużo „sosu”, który powstał z oliwy i wina ponieważ w nim zakończy się gotowanie makaronu.
  2. 2.
    W międzyczasie gotować makaron w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu, odsączyć jak będzie al dente (lekko twardawy) – dokończycie gotowanie na patelni z pozostałymi składnikami.
  3. 3.
    Na patelnię z sosem dodać ugotowane al dente tagliatelle, dobrze wymieszać i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty. Posypać swieżą bazylią lub natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Podawać. Buon Appetito!

xxxx – dodatkowe informacje

Langustynki (homarce) mogą być świeże lub mrożone ( wtedy należy rozmrozić je w lodówce).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode