Tagliatelle z jarmużowym pesto
Nic nie ogrzewa duszy jak aromatyczne, domowe danie włoskie. Zapraszam do wypróbowania jednego z moich ulubionych przepisów na makaron tagliatelle z pesto. Tutaj jednak zamiast klasycznego bazyliowego pesto, proponuję wersję z jarmużem. Delikatne, aksamitne tagliatelle idealnie komponują się z intensywnym smakiem pesto, dodając mu delikatności. Przepis jest dosyć prosty i szybki do przygotowania. Jego sekret tkwi w idealnie wyważonym połączeniu składników, które razem tworzą danie pełne smaku i aromatu. Warto dodać, że jarmuż to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jak pyszne może być to danie.
admin
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- garść pomidorów koktajlowych
- PESTO Z JARMUŻU:
- 2 szklanki liści jarmużu
- 40 g orzechów nerkowca
- 40 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Tagliatelle z jarmużowym pesto – jak zrobić?
- Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu).
- Ugotowany makaron odcedzamy i od razu łączymy z jarmużowym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.
Słowa kluczowe: makaron tagliatelle z pesto, pesto tagliatelle
Tagliatelle z jarmużowym pesto – dodatkowe informacje
PRZECHOWYWANIE: Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku (około 7 dni). Wierzch pesto warto polać dodatkową porcją oliwy z oliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWY MAKARON-KARBOWANE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE RIGATE FATTE IN CASA )
Następny przepis: Tagliatelle z łososiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i kaparami