Tagliatelle Carbonara

Tagliatelle Carbonara

Oto przed Wami przepis na kremowe, sycące i niezwykle smaczne danie z serca kuchni włoskiej – Tagliatelle Carbonara. To sycące danie to połączenie przyjemnie sprężystego makaronu tagliatelle, kremowego sosu z sera pecorino i Parmezanu, świeżo zmielonego pieprzu oraz chrupiących kawałków boczku. Ta prostota składników sprawia, że carbonara jest jednym z najpopularniejszych dań we Włoszech i na całym świecie. Zaskakujący smak oraz łatwość przygotowania sprawiają, że Carbonara to danie, które warto mieć na stałe w swoim repertuarze kulinarnym. Bez wątpienia zachwyci każdego, kto pragnie poczuć na kubkach smakowych szczyptę włoskiego słońca.

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 350 g wędzonego boczku
  • 3 sztuki jajek
  • 40 g sera Parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Tagliatelle carbonara – jak zrobić?

  1. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować al dente.
  2. Pokrojony boczek w kształcie prostokątów wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni.
  3. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do podsmażanego boczku.
  4. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Jajka rozbić, zmiksować wraz z solą, pieprzem i połową parmezanu w osobnej miseczce.
  6. Odcedzony makaron przełożyć do garnka lub na dużą patelnie, dodać boczek oraz zawartość miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.
  7. Po dwóch minutach ściągnąć z ognia i nałożyć na talerze, ozdabiając parmezanem i natką pietruszki według uznania.

Tagliatelle Carbonara – dodatkowe informacje

Porady:

1. Parmezan najlepiej kupić w kawałku i osobiście zetrzeć na tarce.

2. Czas podgrzewania wszystkich składników ma być naprawdę krótki, jajka z serem mają tworzyć sos, nie mogą być ścięte.

3. Czosnek można pokroić samemu, stanie się bardziej intensywny.

4. Natkę pietruszki można zastąpić listkami świeżej bazylii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)
Następny przepis: Tagliatelle z jarmużowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode