Tagliatelle Carbonara
Oto przed Wami przepis na kremowe, sycące i niezwykle smaczne danie z serca kuchni włoskiej – Tagliatelle Carbonara. To sycące danie to połączenie przyjemnie sprężystego makaronu tagliatelle, kremowego sosu z sera pecorino i Parmezanu, świeżo zmielonego pieprzu oraz chrupiących kawałków boczku. Ta prostota składników sprawia, że carbonara jest jednym z najpopularniejszych dań we Włoszech i na całym świecie. Zaskakujący smak oraz łatwość przygotowania sprawiają, że Carbonara to danie, które warto mieć na stałe w swoim repertuarze kulinarnym. Bez wątpienia zachwyci każdego, kto pragnie poczuć na kubkach smakowych szczyptę włoskiego słońca.
admin
Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 350 g wędzonego boczku
- 3 sztuki jajek
- 40 g sera Parmezan
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Tagliatelle carbonara – jak zrobić?
- Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody, ugotować al dente.
- Pokrojony boczek w kształcie prostokątów wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do podsmażanego boczku.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Jajka rozbić, zmiksować wraz z solą, pieprzem i połową parmezanu w osobnej miseczce.
- Odcedzony makaron przełożyć do garnka lub na dużą patelnie, dodać boczek oraz zawartość miseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.
- Po dwóch minutach ściągnąć z ognia i nałożyć na talerze, ozdabiając parmezanem i natką pietruszki według uznania.
Tagliatelle Carbonara – dodatkowe informacje
Porady:
1. Parmezan najlepiej kupić w kawałku i osobiście zetrzeć na tarce.
2. Czas podgrzewania wszystkich składników ma być naprawdę krótki, jajka z serem mają tworzyć sos, nie mogą być ścięte.
3. Czosnek można pokroić samemu, stanie się bardziej intensywny.
4. Natkę pietruszki można zastąpić listkami świeżej bazylii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)
Następny przepis: Tagliatelle z jarmużowym pesto