Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą

Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą. Ta kusząca propozycja to idealne połączenie kremowej konsystencji sera ricotta z lekkością szpinaku. Charakterystyczna dla makaronu tagiatelle delikatność i elastyczność sprawiają, że świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Szpinak z ricottą to klasyczne duo w kuchni włoskiej, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ta wersja dania to prawdziwa gratka dla miłośników makaronu. Jest to proste, ale efektowne połączenie – oto dlaczego warto spróbować tego dania. Bez względu na to, czy szukasz pomysłu na codzienny obiad czy specjalną okazję, Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • na porcję:
  • duża garść makaronu
  • 120 g sera ricotta
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą – jak zrobić?

  1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z oliwą dusimy cebulkę pokrojoną w piórka, kiedy będzie mięciutka dodajemy czosnek, mieszamy.
  3. Dorzucamy rozmrożony szpinak i czekamy jak się udusi i nadmiar wody wyparuje.
  4. Patelnię zdejmujemy z ognia i zawartość łączymy z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
  5. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i nakładamy na talerze. Ja dodatkowo posypałam płatkami parmezanu.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast szpinaku mrożonego, zachęcam do użycia świeżego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szyszki z czekoladą
Następny przepis: tagin z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode