Szyszki z czekoladą

Szyszki z czekoladą

Szyszki z czekoladą to doskonała propozycja dla miłośników nietypowych słodkości. Ten przepis na szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to swojego rodzaju połączenie delikatnej słodyczy o chrupiącej konsystencji. Dzięki temu szyszki stanowią nie tylko wyjątkowy dodatek, ale także zaskakująco apetyczny przysmak. Są niezwykle proste do przygotowania, a ich wykwintny smak wzbogaci każdą chwilę. Zamknięte w kształcie szyszek, inspirowane prawdziwymi szyszkami leśnymi, te czekoladowe przysmaki zachwycą nie tylko miłośników czekolady, ale także tych, którzy cenią sobie niebanalne rozwiązania w kuchni. Zatem jeśli szukasz pomysłu na oryginalny deser, szyszki z czekoladą są strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • (17-18 sztuk) (*)
  • 400g masy kajmakowej/krówkowej (1 puszka)
  • 100g ryżu preparowanego (u mnie brązowy)
  • 50g czekolady białej (**)
  • 50g czekolady mlecznej

Szyszki z czekoladą – jak zrobić?

  1. Masę z puszki podzielić na 2 równe części i umieścić w małych garnuszkach/rondelkach. Do jednej części dodać kawałki białej czekolady, a do drugiej mlecznej. Oba garnuszki/rondelki podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając – do momentu roztopienia się czekolady. Czekoladowe masy przelać do oddzielnych miseczek, a następnie do każdej z nich wsypać po 50g ryżu preparowanego i dokładnie wymieszać. Z oblepionego ryżu uformować (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) szyszki lub dowolnej wielkości kulki. Całość przełożyć na talerz i schłodzić w lodówce.

Słowa kluczowe: przepis na szyszki z ryżu preparowanego i czekolady, szyszki w czekoladzie, szyszki z ryżu preparowanego i czekolady

Szyszki z czekoladą – dodatkowe informacje

(*) Formowałam kulki o wielkości pośredniej pomiędzy piłeczką pingpongową a tenisową.

(**)
Pomimo, że dodałam białą i ciemną czekoladę – moje szyszki minimalnie różniły się wyglądem, choć smakiem – tak.

Ich kolor zależy od gatunku składników.

Możecie dodać jeden rodzaj czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szyszki z kajmakiem
Następny przepis: Tagiatelle ze szpinakiem i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode