Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami
Szynka z sarny pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Sama szynka z sarny, o delikatnym i unikalnym smaku, jest luksusem samym w sobie. Pieczona powoli, zyskuje intrygujące, soczyste nuty, które doskonale komponują się z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. To danie, chociaż wydawać się może skomplikowane, jest warte wszelkiego wysiłku. Szynka z sarny wolno pieczona to propozycja dla tych, którzy szukają przepisu na coś unikalnego, wyrafinowanego, ale jednocześnie tradycyjnego i pełnego klasycznych smaków. Idealne na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek.
admin
Składniki:
- szynka z dzika z kością
- sos sojowy
- sos worcestershire
- 3-4 ziarna angielskie
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
- główka czosnku
- 2 papryczki piri piri
- 2 cebule
- 2 kg kiszonej kapusty
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
- 200 ml wiejskiej śmietany. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki
Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami – jak zrobić?
- Mięso nacieramy przyprawami i układamy w garnku żeliwnym, mięso obkładamy kapustą, pokrojoną cebulą i grzybami, zalewamy śmietaną. Garnek przykrywamy, wstawiamy do pieca. Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę należy ją zmniejszyć do 100°C.
- Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki. Gdy mięso jest już miękkie, delikatnie je wyjmujemy na półmisek wokół układamy kapustę z grzybami. Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.
Porady – dodatkowe informacje
Do wolno pieczonego mięsa polecam używanie garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymują stałą temperaturę. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa, to rozdrobnijcie/poszarpcie je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Następny przepis: Szyszki z czekoladą