Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Szynka z sarny pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Sama szynka z sarny, o delikatnym i unikalnym smaku, jest luksusem samym w sobie. Pieczona powoli, zyskuje intrygujące, soczyste nuty, które doskonale komponują się z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. To danie, chociaż wydawać się może skomplikowane, jest warte wszelkiego wysiłku. Szynka z sarny wolno pieczona to propozycja dla tych, którzy szukają przepisu na coś unikalnego, wyrafinowanego, ale jednocześnie tradycyjnego i pełnego klasycznych smaków. Idealne na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek.

Składniki:

  • szynka z dzika z kością
  • sos sojowy
  • sos worcestershire
  • 3-4 ziarna angielskie
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
  • główka czosnku
  • 2 papryczki piri piri
  • 2 cebule
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 200 ml wiejskiej śmietany. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki

Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami – jak zrobić?

  1. Mięso nacieramy przyprawami i układamy w garnku żeliwnym, mięso obkładamy kapustą, pokrojoną cebulą i grzybami, zalewamy śmietaną. Garnek przykrywamy, wstawiamy do pieca. Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę należy ją zmniejszyć do 100°C.
  2. Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki. Gdy mięso jest już miękkie, delikatnie je wyjmujemy na półmisek wokół układamy kapustę z grzybami. Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.

Porady – dodatkowe informacje

Do wolno pieczonego mięsa polecam używanie garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymują stałą temperaturę. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa, to rozdrobnijcie/poszarpcie je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Następny przepis: Szyszki z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode