Szynka wieprzowa z szynkowara
Składniki:
- 800 gramów szynki wieprzowej
- 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 100 mililitrów wody
- 1 łyżka soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 2 – 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
Szynka wieprzowa z szynkowara – jak zrobić?
-
1.
Szynkę kroimy w małą kostkę, pozostawiając tłuszcz. Dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy cukier, sól peklową, mieszamy i odstawiamy. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
-
2.
Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85’C i wstawiamy szynkowar.
-
3.
Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 2 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70’C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85’C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanużyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.
Szynka wieprzowa z szynkowara – dodatkowe informacje
– woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze
– szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szynka wieprzowa w sosie własnym
Następny przepis: Szynka z jabłkami