Szynka peklowana z piekarnika
Ciesząc się od lat ogromną popularnością na polskich stołach, pieczona szynka peklowana to danie, które zachwyci koneserów mięs swoją niepowtarzalną mieszanką smaków i aromatów. Znana jest ze swej soczystości oraz pełnego, głębokiego gustu, który wynika z procesu peklowania przed pieczeniem. Właśnie to przepojenie mięsa ziół i przypraw nada mu charakterystyczny, wyrazisty smak. Szynka peklowana z piekarnika to ideał mięsa, która dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze oraz szprycowaniu szynki, staje się ona niezwykle miękka i aromatyczna.
admin
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa szynki, u mnie w 2 kawałkach
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- Marynata
- 100 g soli peklowej
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ząbków czosnku
- po 6 ziarenek pieprzu czarnego i białego
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 4 ziarna jałowca
Szynka peklowana z piekarnika – jak zrobić?
-
Składniki marynaty oprócz soli peklowej zagotować w 1.5 litrze wody.
Rozpuścić sól peklową i wystudzić marynatę.
Szynkę włożyć do marynaty na 5 dni do lodówki, codziennie obracając mięso, aby się równomiernie peklowało.
Szynkę wyjąć i osuszyć.
Natrzeć mięso wymieszanymi solą, pieprzem i papryką, i związać sznurkiem nadając ładny kształt szyneczek.
Włożyć do woreczka do pieczenia razem z przyprawami wyjętymi z marynaty, szczelnie zamknąć woreczek.
Piec mięso w temp. 180 st.C przez 1 godzinę. Pozostawić szynkę w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
Ostudzić szynkę w worku.
Szynka peklowana z piekarnika – dodatkowe informacje
Szynkę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Kroić na zimno.