Szynka peklowana z piekarnika

Szynka peklowana z piekarnika

Ciesząc się od lat ogromną popularnością na polskich stołach, pieczona szynka peklowana to danie, które zachwyci koneserów mięs swoją niepowtarzalną mieszanką smaków i aromatów. Znana jest ze swej soczystości oraz pełnego, głębokiego gustu, który wynika z procesu peklowania przed pieczeniem. Właśnie to przepojenie mięsa ziół i przypraw nada mu charakterystyczny, wyrazisty smak. Szynka peklowana z piekarnika to ideał mięsa, która dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze oraz szprycowaniu szynki, staje się ona niezwykle miękka i aromatyczna.

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa szynki, u mnie w 2 kawałkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Marynata
  • 100 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • po 6 ziarenek pieprzu czarnego i białego
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziarna jałowca

Szynka peklowana z piekarnika – jak zrobić?

  1. Składniki marynaty oprócz soli peklowej zagotować w 1.5 litrze wody.
    Rozpuścić sól peklową i wystudzić marynatę.
    Szynkę włożyć do marynaty na 5 dni do lodówki, codziennie obracając mięso, aby się równomiernie peklowało.
    Szynkę wyjąć i osuszyć.
    Natrzeć mięso wymieszanymi solą, pieprzem i papryką, i związać sznurkiem nadając ładny kształt szyneczek.
    Włożyć do woreczka do pieczenia razem z przyprawami wyjętymi z marynaty, szczelnie zamknąć woreczek.
    Piec mięso w temp. 180 st.C przez 1 godzinę. Pozostawić szynkę w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
    Ostudzić szynkę w worku.

Szynka peklowana z piekarnika – dodatkowe informacje

Szynkę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Kroić na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka peklowana
Następny przepis: Szynka pieczona w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode