Szynka peklowana
Składniki:
- Ta marynata jest wszechstronna, nadaje się do szynki, karkówki, łopatki czy też boczku.
- Wystarcza na 2-3 kg mięsa.
- 3 litry wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 listków laurowych
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 opakowanie soli peklowej 50 gram z firmy Prymat
- 3 łyżki soli naturalnej, kamiennej
- 6 ząbków sprasowanego czosnku
- DODATKOWO PRZED PIECZENIEM:
- przyprawa uniwersalna lub sól, słodka mielona papryka, pieprz mielony, rozmaryn suszony, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 szklanka bulionu cielęcego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 cebule pokrojone w talarki, 1 łyżka masła, 5 ząbków czosnku z łupiną
Szynka peklowana – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Zagotować wodę z listkami i zielem. Zestawić z ognia i rozpuścić w niej sól naturalną i sól peklową,
Wystudzić dokładnie.
Mięso ułożyć w garnku emaliowanym, zalać zimną zalewą i wynieść w chłodne miejsce na 4-5 dni.
-
2. Gdy mięso będzie zamarynowane, wyjąć go z zalewy, osuszyć, osznurować, przyprawić jeszcze przyprawa uniwersalna lub solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i rozmarynem, włożyć do naczynia żaroodpornego dodać masło, bulion, pokrojone w talarki warzywa, listek, ziele i czosnek.
-
3. Przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso kilkakrotnie.
Upieczone pozostawić na 30 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
Tak zamarynowane mięso zamiast upiec można pokroić na porcje i włożyć do słoików, do połowy wysokości, podlać trochę wody, zamknąć i pasteryzować. Przepis na marynatę podejrzany na blogu Kulinarne spotkania. Blogspot. Ja oczywiście go zmodyfikowałam.
Szynka peklowana – dodatkowe informacje
Jeżeli marynujemy szynkę, należy ją naszprycować w kilku miejscach przygotowaną mętną zalewą do peklowania. Gdyby zdarzyło się tak, że w trakcie marynowania woda stanie się mętna, z nalotami, należy mięso wyjąć, opłukać i zalać nową mętną zalewą do peklowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szynka parzona
Następny przepis: Szynka peklowana z piekarnika