Szynka peklowana

Szynka peklowana

Szynka peklowana to tradycyjne danie mięsne, które umiejętnie łączy w sobie wyjątkowe smaki i aromaty. Tym razem przedstawię Ci przepis, który sprawi, że wykonanie takiej pyszności w domowych warunkach stanie się dziecinnie proste. Kluczem do sukcesu jest mętna zalewa do peklowania – to ona nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku, a jednocześnie zapewnia jego pełne zagęszczenie i niezwykłą soczystość. Szynka peklowana jest doskonała na różnego rodzaju okazje – od festivej wieczerzy, przez piknik, po zwykły, codzienny obiad. Ten przepis z pewnością okaże się nieoceniony dla miłośników domowej kuchni.

Składniki:

  • Ta marynata jest wszechstronna, nadaje się do szynki, karkówki, łopatki czy też boczku.
  • Wystarcza na 2-3 kg mięsa.
  • 3 litry wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 listków laurowych
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 opakowanie soli peklowej 50 gram z firmy Prymat
  • 3 łyżki soli naturalnej, kamiennej
  • 6 ząbków sprasowanego czosnku
  • DODATKOWO PRZED PIECZENIEM:
  • przyprawa uniwersalna lub sól, słodka mielona papryka, pieprz mielony, rozmaryn suszony, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 szklanka bulionu cielęcego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2 cebule pokrojone w talarki, 1 łyżka masła, 5 ząbków czosnku z łupiną

Szynka peklowana – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Zagotować wodę z listkami i zielem. Zestawić z ognia i rozpuścić w niej sól naturalną i sól peklową,

    Wystudzić dokładnie.

    Mięso ułożyć w garnku emaliowanym, zalać zimną zalewą i wynieść w chłodne miejsce na 4-5 dni.

  2. 2. Gdy mięso będzie zamarynowane, wyjąć go z zalewy, osuszyć, osznurować, przyprawić jeszcze przyprawa uniwersalna lub solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i rozmarynem, włożyć do naczynia żaroodpornego dodać masło, bulion, pokrojone w talarki warzywa, listek, ziele i czosnek.

  3. 3. Przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso kilkakrotnie.

    Upieczone pozostawić na 30 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

    Tak zamarynowane mięso zamiast upiec można pokroić na porcje i włożyć do słoików, do połowy wysokości, podlać trochę wody, zamknąć i pasteryzować. Przepis na marynatę podejrzany na blogu Kulinarne spotkania. Blogspot. Ja oczywiście go zmodyfikowałam.

Szynka peklowana – dodatkowe informacje

Jeżeli marynujemy szynkę, należy ją naszprycować w kilku miejscach przygotowaną mętną zalewą do peklowania. Gdyby zdarzyło się tak, że w trakcie marynowania woda stanie się mętna, z nalotami, należy mięso wyjąć, opłukać i zalać nową mętną zalewą do peklowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szynka parzona
Następny przepis: Szynka peklowana z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode