szynka parzona

szynka parzona

Szynka parzona to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych wędlin. Jej wyjątkowe walory smakowe zawdzięcza procesowi parzenia, który nadaje jej niepowtarzalny charakter. I choć może wydawać się, że przygotowanie takiej szynki w domowym zaciszu to nie lada wyzwanie, to w rzeczywistości jest inaczej. Kluczem do sukcesu jest skrupulatne przestrzeganie kilku prostych zasad. Jak parzymy szynkę, by była soczysta i pełna smaku? Odpowiedź znajdziecie w naszym przepisie! Z pewnością wasze domowe wędliny będą o niebo lepsze od tych kupowanych w sklepie.

Składniki:

  • Kawałek mięsa z szynki o wadze około 1,30 kg, może być szynka kulka
  • Peklosól o wadze 65 g
  • 1 litr wody
  • 2-3 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Do parzenia:
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku

Odparzanie wędlin – jak parzyć szynkę, żeby była soczysta?

  1. Zagotowujemy wodę z przyprawami, studzimy zalewę ma być zimna, wtedy rozpuszczamy w niej peklosól, zalewę za pomocą sitka przecedzamy.
  2. Mięsko myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowymi ręcznikami, (za pomocą strzykawki i grubej igły – dostępne w każdej aptece koszt zakupu ok 1zł) wykonujemy kilka nastrzyków naszą solanką, masujemy mięsko, układamy w pojemniku do przechowywania żywności, zalewamy mięso pozostałą solanką, pojemnik przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 5 dni.
  3. Codziennie mięsko obracamy, po 5 dniach wyjmujemy z solanki, myjemy (możemy włożyć w siatkę wędliniarską, albo posznurować sznurkiem do wędlin).
  4. Tak przygotowaną szynkę, wkładamy do garnka z naszymi ulubionymi przyprawami ja dałam po łyżce papryki słodkiej, majeranku, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, zalewamy wodą zimną, garnek podgrzewamy do momentu, aż temperatura w mięsie osiągnie 68C (do tego celu należy zakupić termometr do wędlin), wtedy wyjmujemy szynkę i wkładamy na 5 minut do zimnej wody, studzimy, wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Rano mamy gotową wędlinę na śniadanie.

Bardzo ważne aby podczas parzenia nie zagotować wody.

szynka parzona – dodatkowe informacje

Bardzo ważne aby podczas parzenia nie zagotować wody, szynka ma się parzyć wtedy będzie krucha i soczysta. Jeśli ktoś nie chce stosować peklosoli, może dać sól do przetworów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szynka na biało w zalewie z cytryną
Następny przepis: szynka nadziewana z jelenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode