szynka nadziewana z jelenia

szynka nadziewana z jelenia

Zapraszamy do odkrycia egzotycznego przepisu na szynkę nadziewaną z jelenia. To nietypowe danie, inspirowane polską kuchnią myśliwską, jest świetnym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnej kolacji czy uroczystego obiadu. Szynka z jelenia, z jej unikalnym, dziczym smakiem, jest doskonale skomponowana z każdym rodzajem nadzienia. Ten przepis wyróżnia się prostotą przygotowania, a jednocześnie zachwyca elegancją. Istnieją liczne przepisy na szynkę z jelenia, ale ten jest szczególny. Willa miłośników dziczyzny i nie tylko. Bez wątpienia, szynka nadziewana z jelenia to danie, które wniesie do Twojego domu nutę dzikiej przyrody.

Składniki:

  • kawałek mięsa z szynki, około 1 – 1,5 kg
  • marynata:
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz kolorowy
  • gorczyca
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra
  • 2 łyżeczki miodu
  • tymianek
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 – 4 łyżki czerwonego wina
  • łyżka sklarowanego masła
  • łyżka drobnej kaszy jęczmiennej
  • marchewka
  • kawałek pietruszki
  • łodyga selera naciowego
  • groszek (może być mrożony)
  • mała cukinia
  • 2 szalotki
  • groszek cukrowy
  • 2 łyżki kukurydzy
  • papryka czerwona
  • łyżka masła
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren jałowca

Szynka nadziewana z jelenia – jak zrobić?

  1. Mięso oczyszczamy z błon, tak by został czysty promień mięsa. Ostrym nożem w środku mięsa wycinamy otwór uważając by nie przeciąć na wylot.
  2. Przyprawy na marynatę ucieramy w moździerzu dodajemy posiekany czosnek, miód, olej i wino. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na 8 godzin do lodówki.
  3. Mięso nacieramy solą. Do wnętrza mięsa wkładamy kawałek masła, pokrojone warzywa i kaszę. Otwór spinamy wykałaczkami lub zszywamy.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sklarowane masło. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy liść, ziele i jałowiec. Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mięso podlewamy wodą lub winem.
  5. Gotowe mięso kroimy na plasterki i podajemy z ulubionymi dodatkami np. krokiecikami ziemniaczanymi.

szynka nadziewana z jelenia – dodatkowe informacje

Przepis na krokieciki ziemniaczane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zwariowane-krokieciki-ziemniaczane


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szynka parzona
Następny przepis: Szynka peklowana z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode