szynka nadziewana z jelenia
Zapraszamy do odkrycia egzotycznego przepisu na szynkę nadziewaną z jelenia. To nietypowe danie, inspirowane polską kuchnią myśliwską, jest świetnym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnej kolacji czy uroczystego obiadu. Szynka z jelenia, z jej unikalnym, dziczym smakiem, jest doskonale skomponowana z każdym rodzajem nadzienia. Ten przepis wyróżnia się prostotą przygotowania, a jednocześnie zachwyca elegancją. Istnieją liczne przepisy na szynkę z jelenia, ale ten jest szczególny. Willa miłośników dziczyzny i nie tylko. Bez wątpienia, szynka nadziewana z jelenia to danie, które wniesie do Twojego domu nutę dzikiej przyrody.
admin
Składniki:
- kawałek mięsa z szynki, około 1 – 1,5 kg
- marynata:
- papryka słodka w proszku
- pieprz kolorowy
- gorczyca
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- 2 łyżeczki miodu
- tymianek
- 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 – 4 łyżki czerwonego wina
- łyżka sklarowanego masła
- łyżka drobnej kaszy jęczmiennej
- marchewka
- kawałek pietruszki
- łodyga selera naciowego
- groszek (może być mrożony)
- mała cukinia
- 2 szalotki
- groszek cukrowy
- 2 łyżki kukurydzy
- papryka czerwona
- łyżka masła
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka ziaren jałowca
Szynka nadziewana z jelenia – jak zrobić?
- Mięso oczyszczamy z błon, tak by został czysty promień mięsa. Ostrym nożem w środku mięsa wycinamy otwór uważając by nie przeciąć na wylot.
- Przyprawy na marynatę ucieramy w moździerzu dodajemy posiekany czosnek, miód, olej i wino. Wszystko dokładnie mieszamy. Mieszanką nacieramy mięso. Odstawiamy na 8 godzin do lodówki.
- Mięso nacieramy solą. Do wnętrza mięsa wkładamy kawałek masła, pokrojone warzywa i kaszę. Otwór spinamy wykałaczkami lub zszywamy.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sklarowane masło. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy liść, ziele i jałowiec. Podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mięso podlewamy wodą lub winem.
- Gotowe mięso kroimy na plasterki i podajemy z ulubionymi dodatkami np. krokiecikami ziemniaczanymi.
szynka nadziewana z jelenia – dodatkowe informacje
Przepis na krokieciki ziemniaczane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zwariowane-krokieciki-ziemniaczane
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szynka parzona
Następny przepis: Szynka peklowana z piekarnika