Szynka dojrzewająca
Jeśli chcesz podjąć się wyzwania przygotowania tradycyjnej, domowej szynki dojrzewającej, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wykorzystamy wyselekcjonowane, starannie dobrane składniki, które najlepiej podkreślą charakter naszego wyrobu. Przepis na szynkę dojrzewającą jest klasykiem wśród miłośników domowych wędlin, a jej niepowtarzalny smak doceni każdy smakosz. Na popularnym forum poświęconym szynce dojrzewającej, wiele osób chwali ten konkretny przepis za autentyczny, głęboki smak i aromat, jakie daje gotowy produkt. To prawdziwie domowa receptura, która pozwoli Ci odkryć, jak smakuje prawdziwa, starannie przygotowywana szynka.
admin
Składniki:
- 1 kilogram szynki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- przyprawy:
- czosnek granulowany
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- majeranek
- oregano
Szynka dojrzewająca – jak zrobić?
- Szynkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon na wierzchu. Mięso natrzeć 1/2 szkl. cukru z każdej ze stron i pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce na 24 godziny.
- Po 24 godzinach szynkę myjemy usuwając cukier i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso 1/2 szkl. soli z każdej ze stron i pozostawiamy znowu w pojemniku w lodówce na 24 godziny.
- Po dobie mięso myjemy po soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz szynkę nacieramy przyprawiamy z każdej strony przyprawami warstwa po warstwie: czosnek, papryka, pieprz, majeranek i oregano. Wkładamy do pojemnika znowu na 24 godziny.
- Czwartego dnia szynkę wyjmujemy, wkładamy do gazy czy specjalnej siatki i wieszamy w przewiewnym miejscu, blisko kaloryfera do wysuszenia. Mięso powinno tak wisieć przynajmniej cztery dni.
- Szynkę zdejmujemy. Przechowujemy w lodówce. Kroimy cienkie plastry do jedzenia.
Szynka dojrzewająca – dodatkowe informacje
Zamiast szynki, można wykorzystać schab. Do smaku można dodać inne przyprawy, według gustu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa
Następny przepis: Szynka domowa