Szybkie tagliatelle z tuńczykiem
Uwielbiamy przepisy, które są proste, szybkie i smaczne. Właśnie dlatego prezentujemy przepis na szybkie tagliatelle z tuńczykiem. Tę pyszną, sycącą potrawę można przygotować w mniej niż 30 minut, dzięki czemu jest doskonała na niespodziewanych gości czy po długim dniu pracy. Makaron tagliatelle idealnie komponuje się z delikatnym smakiem tuńczyka, tworząc proste danie, które jednocześnie zachwyca swoim smakiem. Na pewno oczaruje ono każdego miłośnika włoskich smaków. Przekonajcie się sami, jak proste i smaczne może być gotowanie z naszym przepisem na tagliatelle z tuńczykiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- Puszka tuńczyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Zielone oliwki
- Tarty żółty ser
- sól, pieprz
- listek bazylii
Szybkie tagliatelle z tuńczykiem – jak zrobić?
- Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Odsączyć tuńczyka, dodać na patelnię i podsmażyć go także. Dodać zawartość puszki pomidorów wraz z sosem. Dodać pokrojone oliwki, łyżeczkę koncentratu i przyprawić do smaku. Połączyć powstały sos z makaronem. Podawać z tartym serem i ozdobić liściem bazylii.
Szybkie tagliatelle z tuńczykiem – dodatkowe informacje
Warto do sosów z makaronu dodawać łyżkę wody, w której makaron się gotował – zapobiegnie to nasiąknięciu makaronu sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie śliwki w occie
Następny przepis: szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami