Szybkie rogaliki bez drożdży

Szybkie rogaliki bez drożdży

Zapraszam do przepisu na niezwykle łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne szybkie rogaliki bez drożdży. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie są miłośnikami długiego i skomplikowanego procesu wyrabiania ciasta. Bez drożdży rogaliki wychodzą lekkie, puszyste i równie pyszne jak te tradycyjne. Są doskonałym dodatkiem do porannej kawy, mogą także stanowić małe, słodkie co nieco dla niespodziewanych gości. Bez względu na okoliczności, te rogaliki na pewno zadowolą wszystkich domowników swoim delikatnym smakiem i szybkością wykonania. Wystarczy kilka składników, które znajdziesz w każdej kuchni, aby upiec pyszne rogaliki.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 0,5 paczuszki proszku do pieczenia (8 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta kminku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 70 g oliwy lub oleju (1 łyżka = 15 ml)
  • pestki dyni, sezam, czarnuszka lub słonecznik
  • dodatkowo:
  • mąka do podsypania
  • trochę wody do posmarowania

Szybkie rogaliki bez drożdży – jak zrobić?

  1. 1.

    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i oliwę lub olej (u mnie rzepakowy). Zagnieść razem i uformować kulę.

  2. 2.

    Stolnicę lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na koło o grubości około 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów (tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkątów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach.

  3. 3.

    Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (termoobieg). Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem.

Szybkie rogaliki bez drożdży – dodatkowe informacje

Rogaliki można posypać pestkami dyni, słonecznika, czarnuszką, sezamem lub kminkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie risotto
Następny przepis: Szybkie śliwki w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode