Szybkie rogaliki bez drożdży
Składniki:
- 300 g mąki
- 0,5 paczuszki proszku do pieczenia (8 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta kminku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 70 g oliwy lub oleju (1 łyżka = 15 ml)
- pestki dyni, sezam, czarnuszka lub słonecznik
- dodatkowo:
- mąka do podsypania
- trochę wody do posmarowania
Szybkie rogaliki bez drożdży – jak zrobić?
-
1.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać. Dodać jogurt naturalny i oliwę lub olej (u mnie rzepakowy). Zagnieść razem i uformować kulę.
-
2.
Stolnicę lekko posypać mąką. Ciasto rozwałkować na koło o grubości około 1 cm. Podzielić na 8 trójkątów (tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkątów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach.
-
3.
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (termoobieg). Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnąć w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem.
Szybkie rogaliki bez drożdży – dodatkowe informacje
Rogaliki można posypać pestkami dyni, słonecznika, czarnuszką, sezamem lub kminkiem.