Szybkie bułki pszenne
Przygotowanie Szybkich Bułek Pszennych to idealny sposób na zdrowe i smaczne śniadanie. Są one proste w przygotowaniu, a składniki potrzebne do ich wykonania znajdują się w prawie każdym domu. Te bułki są fantastyczne pod każdym względem – od smaku po kształt i teksturę. Nadają się zarówno na świeże kanapki, jak i na tosty. Szybkie Bułeczki Pszenne to doskonała alternatywa dla sklepowego pieczywa. Bardzo dobrze nadają się jako dodatek do domowej zupy lub sałatki, jak również świetnie smakują same, posmarowane masłem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 35 gram drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek oleju
- 300 mililitrów letniej wody
- 1 jajko
Szybkie bułki pszenne – jak zrobić?
- Wszystkie składniki oprócz jajka wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę, można sobie pomóc robotem kuchennym. Następnie ciasto podzielić na 8/10 równych części, uformować bułki i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
- Posmarować bułki rozbełtanym jajkiem, naciąć na środku. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułki pieczemy przez 10 minut.
- Bułki można posypać ulubionymi ziarnami.
Szybkie bułki pszenne – dodatkowe informacje
Użyłam mąki typ 450
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie bułeczki śniadaniowe
Następny przepis: Szybkie bułeczki twarogowe