Szybkie bułki pszenne

Szybkie bułki pszenne

Przygotowanie Szybkich Bułek Pszennych to idealny sposób na zdrowe i smaczne śniadanie. Są one proste w przygotowaniu, a składniki potrzebne do ich wykonania znajdują się w prawie każdym domu. Te bułki są fantastyczne pod każdym względem – od smaku po kształt i teksturę. Nadają się zarówno na świeże kanapki, jak i na tosty. Szybkie Bułeczki Pszenne to doskonała alternatywa dla sklepowego pieczywa. Bardzo dobrze nadają się jako dodatek do domowej zupy lub sałatki, jak również świetnie smakują same, posmarowane masłem.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 35 gram drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 300 mililitrów letniej wody
  • 1 jajko

Szybkie bułki pszenne – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki oprócz jajka wkładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę, można sobie pomóc robotem kuchennym. Następnie ciasto podzielić na 8/10 równych części, uformować bułki i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  2. Posmarować bułki rozbełtanym jajkiem, naciąć na środku. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułki pieczemy przez 10 minut.
  3. Bułki można posypać ulubionymi ziarnami.

Szybkie bułki pszenne – dodatkowe informacje

Użyłam mąki typ 450


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie bułeczki śniadaniowe
Następny przepis: Szybkie bułeczki twarogowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode