Szybkie bułeczki twarogowe

Szybkie bułeczki twarogowe

Zapraszam do przygotowania przepisu na szybkie bułeczki twarogowe – doskonały wybór na smaczne śniadanie lub kuszący dodatek do popołudniowej kawy. Są miękkie, puszyste i aksamitne, z delikatnym, lekko słodkawym smakiem twarogu. Ich atutem jest nie tylko wyjątkowy smak, ale także prostota wykonania i krótki czas przygotowania. Składniki, które potrzebujesz to przede wszystkim twaróg, mąka, jajka i drobne dodatki do smaku. Bułeczki twarogowe to tradycyjny polski wypiek, który doceni każdy miłośnik domowych słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i smacznego!

Składniki:

  • 200 gramów twarogu o zawartości 20% tłuszczu
  • 70 mililitrów oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 350 gramów mąki
  • 1 proszek do pieczenia o wadze 15 gramów
  • ziarna: sezam, mak, dynia

Szybkie bułeczki twarogowe – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto. Formować okrągłe bułeczki i kłaść na foremkę. Posypywać sezamem, makiem i ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut na złoto.

Szybkie bułeczki twarogowe – dodatkowe informacje

W wersji na słodko można wziąć rodzynki lub kawałki czekolady. Część mąki (około 50 gram) można zastąpić mąką orkiszową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie bułki pszenne
Następny przepis: Szybkie Chaczapuri

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode