Szybki i łatwy biszkopt

Szybki i łatwy biszkopt

Biszkopt jest podstawą wielu deserów i ciast, a ten przepis jest najłatwiejszym i najprostszym sposobem jego przygotowania. Uniwersalność tego przepisu sprawia, że jest idealny zarówno do wykorzystania w przepisach na ciasta biszkoptowe, jak i jako podstawa do tortów. Czy jest to szybki i łatwy biszkopt na tort czy cienkie ciasto do małej blachy, to przepis na biszkopt z 4 jaj zawsze wychodzi puszysty i smaczny. Ten tani i prosty biszkopt nie zawiedzie Cię pod żadnym względem. Zaskocz swoich gości perfekcyjnym, domowym biszkoptem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szybki i łatwy biszkopt – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ubijamy osobno z cukrem na jednolitą masę.
    Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka – miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę … Miksujemy tylko chwilę żeby piana z białek mocno nie opadła, tylko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 25×35 wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
    Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Szybki i łatwy biszkopt – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi, to można dodać też olejku aromatycznego i cukru wanilinowego. A jeśli chcemy uzyskać kakaowy biszkopt, to po mące dodajemy 3 łyżki kakao i zwiększamy o łyżeczkę proszku do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Następny przepis: Szybki i efektowny deser z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode