Szybki i łatwy biszkopt
Biszkopt jest podstawą wielu deserów i ciast, a ten przepis jest najłatwiejszym i najprostszym sposobem jego przygotowania. Uniwersalność tego przepisu sprawia, że jest idealny zarówno do wykorzystania w przepisach na ciasta biszkoptowe, jak i jako podstawa do tortów. Czy jest to szybki i łatwy biszkopt na tort czy cienkie ciasto do małej blachy, to przepis na biszkopt z 4 jaj zawsze wychodzi puszysty i smaczny. Ten tani i prosty biszkopt nie zawiedzie Cię pod żadnym względem. Zaskocz swoich gości perfekcyjnym, domowym biszkoptem.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szybki i łatwy biszkopt – jak zrobić?
-
1.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ubijamy osobno z cukrem na jednolitą masę.
Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka – miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę … Miksujemy tylko chwilę żeby piana z białek mocno nie opadła, tylko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 25×35 wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Szybki i łatwy biszkopt – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi, to można dodać też olejku aromatycznego i cukru wanilinowego. A jeśli chcemy uzyskać kakaowy biszkopt, to po mące dodajemy 3 łyżki kakao i zwiększamy o łyżeczkę proszku do pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Następny przepis: Szybki i efektowny deser z galaretką