Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Znudziły Ci się klasyczne obiady i szukasz czegoś nowego? Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To danie przyciągnie Cię bogatym smakiem, skondensowanym w soczystym mięsie kurczaka oraz dodatkach, które nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Leśny, ziemisty smak szpinaku uzupełniony jest tu słodyczą suszonych pomidorów. Ten gulasz to zestawienie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi kulinarnych eksperymentów. Spróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 3 porcje:
  • 300g filetów z kurczaka,
  • 150g świeżego szpinaku,
  • 50g suszonych pomidorów (około 6 sztuk),
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Gałka muszkatołowa,
  • Olej do smażenia

Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1cm.
  2. Szpinak płuczemy, osuszamy i drobniej kroimy.
  3. Suszone pomidory odsączamy ewentualnie z oleju i kroimy w cienkie paski.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek.
  6. Kolejno dodajemy kurczaka i smażymy razem 5 minut.
  7. Dodajemy szpinak. Gdy szpinak zwiędnie i wyparuje z niego cała woda to dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy i zagotowujemy.
  8. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy całość razem pod przykryciem 10 minut.
  9. W międzyczasie doprawiamy do smaku.
  10. Życzę smacznego.

Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

1) Jeśli śmietana będzie bardzo gęsta, możemy podlać gulasz odrobiną wody.

2) Gulasz najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Następny przepis: Szybki i efektowny deser z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode