Szybki gulasz Coś z niczego

Szybki gulasz Coś z niczego

Chcemy przedstawić Ci przepis na szybki gulasz „Coś z niczego”. Jest to doskonałe rozwiązanie, gdy nagle zaskoczy Cię wizyta niespodziewanych gości, a w lodówce panuje pustka. Ten gulasz jest jednocześnie prosty i apetyczny, a jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Gdy tylko spróbujesz tego wykwintnego dania, stanie się ono jednym z Twoich ulubionych. Wystarczy kilka podstawowych składników, których zazwyczaj mamy w domu, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Zapraszamy Cię do odkrycia smaku szybkiego gulaszu „Coś z niczego”.

Składniki:

  • 1/2 Papryki żółtej
  • 1/2 Kawałka ulubionej kiełbasy
  • 3 Średnie cebule
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1 Duża marchew
  • 1/2 Słoiczka koncentratu pomidorowego
  • ok. szklanki Passaty pomidorowej
  • łyżka Oleju rzepakowego lub smalcu z gęsi (ew. ulubionego innego tłuszczu do smażenia)
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, papryka słodka, papryka ostra (lub pieprz cayenne), odrobina cukru

Szybki gulasz „coś z niczego” – jak zrobić?

  1. 1.
    Krok 1.
    Paprykę, cebulkę, marchew i kiełbasę kroimy w równą kostkę. Czosnek siekamy drobno. Koncentrat mieszamy z passatą w osobnym naczyniu i dodajemy do sosu oregano, bazylię, tymianek, papryki (po szczypcie) oraz cukier, sól i pieprz. Możemy dolać też ok 1/2 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. 2.
    Krok 2.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wrzucamy po kolei cebulę, kiełbasę, marchew i paprykę i czosnek. Podsmażamy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby składniki przyrumieniły się.
  3. 3.
    Krok 3.
    Na patelnię wlewamy sos pomidorowy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, aż wszystkie składniki lekko zmiękną. Nie rozgotowujemy, lepiej smakuje, gdy lekko chrupie pod zębem 🙂

Szybki gulasz – dodatkowe informacje

Zachęcam do eksperymentów. Cebula to podstawa, ale można dodać inne warzywa korzeniowe, świeże pomidory, kiełbasę zastąpić tofu. Właściwie po delikatnych modyfikacjach, danie spełni wymogi różnych diet. Świetny sposób na szybki obiad i oczyszczenie lodówki.

W sam raz do zabrania w pudełku do pracy 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY
Następny przepis: Szybki deser z ricotty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode