Szybka babka :)

Szybka babka :)

Szukasz szybkiego i prostego przepisu na słodkie ciasto? Zapraszamy do wypróbowania przepisu na „Szybką babkę”. To przepis, który jest łatwy do wykonania dzięki prostym składnikom, które prawdopodobnie masz już w domu. Dzięki temu przepisowi nawet początkujący kucharze mogą z łatwością upiec pyszną babkę. Od momentu rozpoczęcia przygotowań do momentu wyjęcia babki z piekarnika to tylko kwestia godziny. Czyż nie brzmi kusząco? Szybka i prosta babka to sprawdzony przepis na radostne obcowanie ze słodkościami bez zbędnego ceregielu. Idealna dla tych, którzy doceniają prostotę i szybkość wykonania.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka kakao – może być nie musi

Szybka babka – jak zrobić?

  1. 1.
    Ucieramy jajka i cukier, dodajemy powoli oliwę, następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – ucieramy wszystko mikserem na aksamitną masę.
  2. Jeżeli ma być zwykła babka, to masę wylewamy w całości do formy na babkę.
  3. Jeżeli ma być dwukolorowa, to wylewamy 2/3 masy do formy, a do 1/3 dodajemy kakao – ucieramy i brązową masę zawijamy wlewamy do foremki.
  4. Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

xxxx – dodatkowe informacje

Przed wlaniem masy do foremki – ja smaruje ją masełkiem i osypuje bułką tartą…

Długość pieczenia zależy od piekarnika – czasami babka gotowa jest w 35 min. 🙂

Babkę dowolnie można doprawiać – bakaliami, owocami… według uznania…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szwedzki tort kanapkowy
Następny przepis: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode