Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka

Szwedzkie ciasto z rabarbarem – Rabarberkaka

Zapraszamy do odkrycia słodko-kwaskowatych smaków północy z przepisem na szwedzkie ciasto z rabarbarem – Rabarberkaka. To deser, który kusi swymi aromatami i smakiem, idealny do popołudniowej kawy czy herbaty. Rabarbar doda mu niepowtarzalnego charakteru, zasmakujecie w nim bowiem nuty lekko kwasowe, które idealnie kontrastują z ciężarem słodkiego ciasta. Podawane z bitą śmietaną a pod koniec wiosny lub na początku lata, kiedy rabarbar jest w najlepszej kondycji, Rabarberkaka to szwedzki klasyk, który bez wątpienia zachwyci wszystkich miłośników deserów. Jeśli szukasz czegoś nowego, to ciasto z pewnością spełni twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 150 ml cukru trzcinowego
  • 150 ml mąki pszennej (około 100 g)
  • 50 g mocno schłodzonego masła
  • cukier brązowy/trzcinowy/biały

Szwedzkie ciasto z rabarbarem – „rabarberkaka” – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze części. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm lub zbliżonych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Całe jajka wbijamy do miski. Mikserem ucieramy je na puszysta pianę. Stopniowo do jajek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do puszystej masy przesiewamy mąkę i łączymy ją z resztą ciasta. Ciasto przelewamy do formy i wykładamy na wierzch rabarbar. Na wierzchu równo ścieramy masło (najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą łopatki do krojenia żółtego sera). Wierzch posypujemy odrobiną cukru brązowego lub trzcinowego.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Szwedzkie ciasto z rabarbarem – Rabarberkaka – Dodatkowe informacje

Podajemy ciepłe z ulubionymi lodami, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybka babka :)
Następny przepis: Szybka babka wielkanocna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode