Szybka babka wielkanocna

Szybka babka wielkanocna

Dla wszystkich miłośników domowego cukiernictwa, prezentujemy przepis na szybką i prostą babkę wielkanocną. Doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, a jednocześnie chcieliby zachować tradycję pieczenia domowej babki na święta. Nasz przepis jest nie tylko łatwy, ale przede wszystkim zapewni Ci pyszne, aromatyczne ciasto, które zachwyci całą rodzinę. Jeśli szukasz prostej i skutecznej metody na przygotowanie idealnej babki wielkanocnej, ten przepis jest dla Ciebie. Przekonaj się, jak przyjemne może być pieczenie z naszym przepisem na szybką babkę wielkanocną. Spróbuj, a na pewno tego nie pożałujesz!

Składniki:

  • Do przygotowania ciasta:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 130 g cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • Do przygotowania polewy:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki krokantu do posypania

Szybka babka wielkanocna – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.
  3. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką krótko i niezbyt dokładnie. Mogą pozostać grudki.
  4. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  5. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  6. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
  7. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
  8. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać krokantem.

Szybka babka wielkanocna – dodatkowe informacje

Do babki możesz dodać 1/2 szklanki ulubionych bakalii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka
Następny przepis: Szybka babka kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode