Szpinak do obiadu
Każdy, kto szuka niebanalnego dodatku do obiadu, powinien rozważyć przyrządzenie świeżego szpinaku. Ten przepis na dojrzałe liście szpinaku sprawi, że bez trudu przeniesiesz się do zacisza własnej kuchni. Aromatyczny szpinak doskonale komponuje się z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, można też podawać go jako samodzielne danie. Przepis pochodzi z kolekcji smacznych i zdrowych dań, które mogą być przygotowane zarówno ze świeżych liści szpinaku, jak i mrożonego. Bez względu na to, czy posiadasz tylko surowy szpinak, czy też wybierasz łatwiejszą opcję w postaci mrożonego szpinaku, ten przepis jest doskonały dla każdego.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy liści szpinaku
- 5 dekagramów masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie) do smaku
- 100 mililitrów śmietany
Szpinak do obiadu – jak zrobić?
-
1.
Liście szpinaku starannie przebieramy, usuwając ogonki, i płuczemy, a po osączeniu wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszujemy ok. 3 minut. Po ugotowaniu szpinak dokładnie odcedzamy na sitku i odstawiamy, by ostygł, a następnie siekamy. -
2.
Na głębszej patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę. -
3.
Do zasmażki dodajemy posiekany szpinak i mieszając, dusimy ok. 10 minut. Wlewamy śmietanę i nie przerywając mieszania, zagotowujemy. -
4.
Szpinak doprawiamy do smaku zmiażdżonym w prasce lub drobniutko posiekanym czosnkiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz – jeśli ktoś lubi – szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Szpinak do obiadu – dodatkowe informacje
● Jeżeli szpinak ma być dodatkiem do dania mięsnego, zamiast śmietany lepiej dodać 2-3 roztrzepane jajka.
● Gorący szpinak można posypać łyżką startego żółtego sera o ostrzejszym smaku lub startym parmezanem. Wtedy danie będzie miało bardziej wyrazisty smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SZPINAK DO OBIADU
Następny przepis: Szpinak smażony z maślanką