Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej
Składniki:
- pęczek szparagów
- 1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej (100 g)
- około 8 plasterków sera żółtego
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
- cukier
Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej – jak zrobić?
- Płuczemy szparagi pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości szparagów).
- Gotujemy wodę, dodając do niej szczyptę soli i cukru.
- Wrzucamy przygotowane szparagi do gotującej się wody i gotujemy przez 4 minuty.
- Odcedzamy szparagi.
- Przecinamy plastry sera oraz szynki na pół wzdłuż.
- Owijamy każdego szparaga plasterkiem sera oraz szynką.
- Układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym lub na metalowej blaszce.
- Skrapiamy je oliwą i dodajemy ząbek czosnku w całości.
- Wkładamy szparagi w szynce szwardzwaldzkiej do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.
- Piec przez 8 minut.
Porady – Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej
Szparagi zielone w szynce są doskonałym daniem, które można przygotować w prosty sposób. Oto kilka dodatkowych informacji:
Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła.
Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Szparagi z szynką szwarcwaldzką mają niezwykły smak i są świetnym dodatkiem do tego dania.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/4 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szparagi w boczku
Następny przepis: Szparagi w sosie szodonowym