Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej

Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej

Odkryj smaki prosto ze Szwarcwaldu dzięki temu przepisowi na szparagi w szynce szwardzwaldzkiej. W przepasowanej smakiem szynce szwarcwaldzkiej znajdują się soczyste, delikatne szparagi, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To danie to połączenie dojrzałych smaków suszonego mięsa z delikatnością szparagów. Minimalizm tych składników podkreśla ich wyjątkowy smak. Te szparagi zawijane w szynkę są doskonałe na elegancką kolację czy jako przystawka na specjalne okazje. Wypróbuj i zaskocz swoich gości niecodzienną kompozycją smaku i prezentacją potrawy. Miłośnicy szparagów i szynki szwarcwaldzkiej na pewno zasmakują tej niepowtarzalnej kompozycji.

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej (100 g)
  • około 8 plasterków sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • cukier

Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej – jak zrobić?

  1. Płuczemy szparagi pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki (około 1/4 długości szparagów).
  2. Gotujemy wodę, dodając do niej szczyptę soli i cukru.
  3. Wrzucamy przygotowane szparagi do gotującej się wody i gotujemy przez 4 minuty.
  4. Odcedzamy szparagi.
  5. Przecinamy plastry sera oraz szynki na pół wzdłuż.
  6. Owijamy każdego szparaga plasterkiem sera oraz szynką.
  7. Układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym lub na metalowej blaszce.
  8. Skrapiamy je oliwą i dodajemy ząbek czosnku w całości.
  9. Wkładamy szparagi w szynce szwardzwaldzkiej do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  10. Piec przez 8 minut.

Porady – Szparagi w szynce szwardzwaldzkiej

Szparagi zielone w szynce są doskonałym daniem, które można przygotować w prosty sposób. Oto kilka dodatkowych informacji:

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła.

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Szparagi z szynką szwarcwaldzką mają niezwykły smak i są świetnym dodatkiem do tego dania.

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/4 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szparagi w boczku
Następny przepis: Szparagi w sosie szodonowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode