Szaszłyki z kurczakiem i patisonem
Odkryj smak lata z naszym przepisem na szaszłyki z kurczakiem i patisonem. Ten przepis to doskonała propozycja na letni obiad na świeżym powietrzu lub piknik. Połączenie soczystego, dobrze przyprawionego kurczaka z delikatnym smakiem patisonów sprawi, że nie będziesz mógł się im oprzeć! Stań się mistrzem grillowania i podbij serca swoich bliskich tym wyjątkowym danie. To nie tylko smaczne, ale i zdrowe połączenie – patisony są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Odkryj nowe smaki z naszym przepisem na szaszłyki z patisonem z grilla.
admin
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 niewielkie patisony
- 1 czerwona cebula
- Na marynatę
- 7-8 łyżek dobrej oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
Szaszłyki z kurczakiem i patisonem – jak zrobić?
-
1. Z podanych składników przyrządzić marynatę. Włożyć kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. Dobrze wymieszać z marynatą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie i zostawić.
Cebulę pokroić w taki sposób aby można ją było nabijać na patyczki. Patisony pozbawić nasion i pokroić w kostkę- lekko skropić oliwą i posolić.
Na patyczki nabijamy kolejno kurczaka, cebule i patisony aż wykorzystamy składniki. Wkładamy do pieca, włączamy opcję grila i pieczemy ok. 20 min w temp 180 stopni. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami.
Sposób przygotowania:
Słowa kluczowe: patison z grilla, patisony z grilla
Szaszłyki z kurczakiem i patisonem – dodatkowe informacje
Do szaszłyków świetnie smakuje sos czosnkowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Szaszłyki z piekarnika