Szaszłyki z kurczakiem i patisonem

Szaszłyki z kurczakiem i patisonem

Odkryj smak lata z naszym przepisem na szaszłyki z kurczakiem i patisonem. Ten przepis to doskonała propozycja na letni obiad na świeżym powietrzu lub piknik. Połączenie soczystego, dobrze przyprawionego kurczaka z delikatnym smakiem patisonów sprawi, że nie będziesz mógł się im oprzeć! Stań się mistrzem grillowania i podbij serca swoich bliskich tym wyjątkowym danie. To nie tylko smaczne, ale i zdrowe połączenie – patisony są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Odkryj nowe smaki z naszym przepisem na szaszłyki z patisonem z grilla.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 niewielkie patisony
  • 1 czerwona cebula
  • Na marynatę
  • 7-8 łyżek dobrej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

Szaszłyki z kurczakiem i patisonem – jak zrobić?

  1. 1. Z podanych składników przyrządzić marynatę. Włożyć kurczaka pokrojonego w grubą kostkę. Dobrze wymieszać z marynatą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie i zostawić.
    Cebulę pokroić w taki sposób aby można ją było nabijać na patyczki. Patisony pozbawić nasion i pokroić w kostkę- lekko skropić oliwą i posolić.
    Na patyczki nabijamy kolejno kurczaka, cebule i patisony aż wykorzystamy składniki. Wkładamy do pieca, włączamy opcję grila i pieczemy ok. 20 min w temp 180 stopni. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami.

Sposób przygotowania:

Słowa kluczowe: patison z grilla, patisony z grilla

Szaszłyki z kurczakiem i patisonem – dodatkowe informacje

Do szaszłyków świetnie smakuje sos czosnkowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Szaszłyki z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode