Szaszłyki z kurczaka z warzywami
Przygotujcie się na niezwykłe kulinarne doświadczenie! Nasz przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami jest nie tylko prosty, ale i bogaty w sezonowe smaki. Pozwól, by aromatyczne przyprawy otuliły soczyste kawałki kurczaka, a chrupiące warzywa dodały koloru i szczypioru. Szaszłyki drobiowe z warzywami to znakomite danie, które możemy przygotować na grillu i podać na letni piknik, ale równie dobrze smakują, gdy są pieczone w piekarniku, co czyni je idealnymi na każdą okazję. Czy jesteś gotowy, aby cieszyć się tym przepysznym i pełnym smaku daniem?
admin
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 cebule
- papryka czerwona
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz
- pół szklanki oleju
- patyczki do szaszłyków
Szaszłyki z kurczaka z warzywami – jak zrobić?
-
1.
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w dość duże kostki. Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Wkładamy do lodówki na minimum 1,5h. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej albo z samego rana w dniu grilla. -
2.
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w duże kostki, cukinię w plasterki. Cebulę kroimy w ćwiartki a następnie w poprzek na połówki. Warzywa nakłuwamy na patyczki na przemian z mięsem. Grillujemy około 30min, aż mięso będzie mięciutki, co jakiś czas obracając.
Szaszłyki z kurczaka z warzywami, szaszłyki drobiowe z warzywami.
Szaszłyki z kurczaka z warzywami – dodatkowe informacje
Warto szaszłyki podać z sosem czosnkowym lub ziołowym
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Szaszłyki z piekarnika